* Verklaring maandag van de gemeente Tilburg
Een storm in een glas water. Dat moet de conclusie zijn van een weekeinde waarin de plannen voor Koningsdag in Tilburg in het nieuws kwamen. We weten nu dat Tilburg allereerst als doel heeft zichzelf op de kaart te zetten als 'stad van verandering en stad van verbinding.' Daarnaast kunnen stad, regio en – heel aardig van de stad – koninklijke familie zich aan Nederland presenteren.
Het begon allemaal vrijdag toen de plaatselijke krant om nogal alarmerende wijze meldde dat de plannen voor de route die de koninklijke familie op 27 april aflegt, waren uitgelekt.
Het dagblad had de routekaartjes in bezit en in handen van duistere personen zou dat gevaar kunnen opleveren voor de Oranjes zo werd een veiligheidsexpert geciteerd. ,,Als iemand met verkeerde bedoelingen de precieze route in handen heeft, kan hij een plan kan maken op basis van gedetailleerde gegevens die hij niet zou mogen hebben."
De gemeente Tilburg bleef nuchter onder de onthulling. Misschien wel om het vuurtje niet op te stoken, misschien wel omdat het bij nadere bestudering wellicht ging om de tekst van een 'power point presentatie' waarin slechts de contouren en uitgangspunten voor de organisatie van Koningsdag werden geschetst.
Waar de krant in het landsbelang de kaartjes voor zich hield – ,,We willen op geen enkele manier de beveiliging verstoren van de koninklijke familie en de tienduizenden mensen die straks langs de kant staan", aldus hoofdredacteur Lucas van Houtert – publiceerde de lokale website Tilburgers.nl gewoon een pdf van het zogenaamd zeer geheime document. En inderdaad op pagina zes is het eerste staatsgeheim terug te vinden: route maximaal twee kilometer.
BEATRIX ONTBREEKT
Op de voorafgaande pagina's liet Tilburg zien de afgelopen twee keer niet goed te hebben opgelet op Koningsdag. Er is namelijk een lijst met te verwachten leden van de koninklijke familie, samengesteld op basis van wie er in 2015 (Dordrecht) en 2016 (Zwolle) bij waren. Het zal prinses Margriet en prof mr Pieter van Vollenhoven verbazen, maar ze waren er volgens Tilburg bij. Nou ja, zo'n fout mag je maken.
Kwalijker is dat prinses Beatrix noch bij de opsomming van leden van het Koninklijk Huis noch bij die van de koninklijke familie wordt genoemd... 'Tilburg is prinses Beatrix kwijt geraakt' kopte zondag het ANP.
Terug naar het document. De vijf thema's waarop Tilburg zich denkt te richten worden genoemd: verbinding met Koninklijk Huis (denk aan koning Willem II), vernieuwing, samenwerking en verbinding, Bourgondisch, inclusief en volks (!), en tenslotte cultuur en evenementen. De plaatselijke variant van het programma van Zwolle, dat volgens de factsheets 'goed in beeld over te brengen moet zijn op televisie.'
VERTROUWELIJKHEID
Tot nu toe is het meer marketing dan beveiliging. Maar dan is er toch aan aandachtspuntje Vertrouwelijkheid dat pikant is te noemen in het hoofdstuk 'Lessen uit Zwolle': 'uitlekken en noodzakelijke aanpassing van de route heeft veel geld gekost in Dordrecht'. Oké, ze kunnen Dordrecht en Zwolle niet elkaar houden, maar de boodschap is helder. Wellicht had de plaatselijke krant daar zijn pijlen op moeten richten: Koningsdag wordt gigantisch duurder door 'lek'.
Je zou ook kunnen denken: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus zal Tilburg in dit document zeker niet de hele route hebben opgenomen. Op de nieuwssite Tilburgers.nl wordt dat ook met zoveel woorden door een woordvoerder van de gemeente gezegd. ,,Deze fictieve route is gemaakt om aan partners in de stad te kunnen uitleggen wat er bij komt kijken als je in een stad een route voor het Koninklijk Huis maakt.”
VEILIGHEID
Het tweede deel van de presentatie ging wel degelijk over veiligheid, maar dan wel in de vorm van het opstellen van de uitgangspunten: 'Het feest moet door zoveel mogelijk mensen mee beleefd kunnen worden' en 'de veiligheid van het publiek en de koninklijke familie staan centraal'. En niet te vergeten (afdeling marketing spreekt ook hier een woordje mee:) goede tv-registratie.
Er volgt een organogram (burgemeester Peter Noordanus staat aan top van de piramide), en er is een projectgroep veiligheid waar eigenlijk alle lijntjes bij samen komen. Maar ook hier geen staatsgeheimen of nieuws. Zo'n dag wordt altijd vanuit verschillende disciplines: politie en brandweer, veiligheidsdiensten, het hof en de gemeente, openbaar vervoer, Rijksvoorlichtingsdienst voor de media en NOS voor de live uitzending.
Mooi is de vermelding 'schoon en heel'. Of zoals een lezer van het Brabants Dagblad over de nog geheime route opmerkte: 'Als je goed oplet, kom je hier vanzelf wel achter. Straten en pleinen waar vanaf maart overdreven plantsoenen, struiken en oneffenheden worden opgeknapt - daar komt de route langs.'
In het document zijn inderdaad kaartjes opgenomen. Die komen in grote lijnen overeen met de stadsplattegronden die in Zwolle en Dordrecht vlak voor Koningsdag werden gepubliceerd om het publiek duidelijk te maken hoe ze op verschillende plekken langs de route konden komen waar straten en stegen zouden zijn afgesloten, waar EHBO en politie zich bevonden, en waar de familie langs zou komen. Ook de informatieborden stonden daar op, maar niet de locatie van bewakingscamera's, die op één kaartje 'fictief' voorkomen.
De afrondende conclusie van het geheel is weer niet spectaculair te noemen: stuurgroep maakt de route definitief, eind februari is de bekendmaking van route en programma en er komt een Koningsdagverordening met daarin alle regels. Ook niks nieuws onder de Tilburgse zon.
Shakespeare vatte de heisa die dit weekeinde door toedoen van de plaatselijke krant ontstond enkele eeuwen geleden al goed samen: 'Much Ado About Nothing'.
© RB Hans Jacobs. Foto's: © RB Marius Cirtiu, HJ. Met dank aan Tilburgers.nl. Aangepast op 16.01
Reacties