Prinses Laurentien gaat later deze maand naar Japan. Daar is ze namens de Nederlandse regering bij de ceremonie ter ere van de voltooiing van de nieuwe Omotemonbashi brug van Dejima in het Japanse Nagasaki.
Deshima, of in modern Japans Dejima, was een waaiervormig eilandje in de haven van Nagasaki. In oppervlakte niet groter dan De Dam in Amsterdam was dit van 1641 tot 1859 de Nederlandse handelspost in Japan. De Nederlanders leefden er onder strikte beperkingen. Slechts bij grote uitzondering mochten zij van het eiland af.
Dejima is van groot historisch belang voor Japan, vanwege de kennisuitwisseling met de Nederlanders waarmee zij op de hoogte bleven van de laatste ontwikkelingen in de westerse wetenschap, waaronder geneeskunde, astronomie, wiskunde, natuur- en scheikunde, biologie, farmacologie, geografie, landmeetkunde en krijgskunde.
Het kunstmatige eilandje met een oppervlakte van twee voetbalvelden lag in de baai van Nagasaki, maar is door landaanwinning ingekapseld in de stedelijke bebouwing van de stad. In 1922 is het eiland geregistreerd als nationaal erfgoed. Vanaf 1998 begon Nagasaki Stad met de herbouw en in fases wordt de handelspost herbouwd zoals het er uit zag aan het begin van de negentiende eeuw.
De Omote-mon-bashi brug was de brug die het eiland Dejima verbond met het vasteland. Door de nationale isolatie van Japan was deze brug daarmee ook de enige verbinding tussen Japan en de Westerse wereld van de zeventiende tot de negentiende eeuw.
De ceremonie op 24 november, georganiseerd door Nagasaki Stad, ter ere van de voltooiing van de brug vormt tevens het hoogtepunt van het culturele samenwerkingsprogramma Holland-Kyushu 2017 dat uitgevoerd wordt door de Nederlandse ambassade in Tokio en DutchCulture – centre for international cooperation, in samenwerking met lokale stakeholders in Kyushu, waaronder Nagasaki.
Op 23 november bezoekt Laurentien in Nagasaki het zgn. Fukuoka-2 monument, opgericht in september 2015 ter herinnering aan de slachtoffers van krijgsgevangenkamp Fukuoka-2 waaronder ook 41 Nederlandse krijgsgevangenen. Vervolgens zal zij bij de Goshinji Tempel de Hollandsche Begraafplaats bezoeken, waar vanaf 1654 overleden stafleden van de handelspost op Dejima werden begraven.
In het Nagasaki Hypocenter Park legt prinses Laurentien bloemen bij het monument dat het hypocentrum van de atoombomexplosie in Nagasaki markeert. Vervolgens bezoekt zij het Nagasaki Atomic Bomb Museum. In de avond woont de prinses een concert bij van het Koninklijk Concertgebouw Orkest in Brick Hall, Nagasaki. Dit concert is georganiseerd ter gelegenheid van de voltooiing van de Omotemonbashi brug van Dejima.
De aanwezigheid van Prinses Kiko bij het concert op 23 november en de aanwezigheid van de prinses en haar man prins Akishino bij de ceremonie is in voorbereiding. In Japan wordt zoiets pas op het laatste moment bekend gemaakt.
© RB Hans Jacobs; Bron: RVD
Reacties