De Verboden Stad in de Chinese hoofdstad Beijing (Peking) is voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima minder verboden dan voor anderen. Amper twee jaar na het staatsbezoek van het koningspaar aan de Volksrepubliek heeft president Xi Jinping hen terug gevraagd voor een bliksembezoek.
Dat dit plaatsvindt vlak voor het Chinese Nieuwjaar, maakt het extra opmerkelijk. China gaat in die periode eigenlijk 'op slot' omdat de hele bevolking aan de wandel is om de feestdagen bij familie door te brengen, het liefst dicht bij de eigen geboortegrond. Xi vond een etentje en gesprek met koning en koningin echter de moeite waard en ook premier Li Keqiang ontvangt hen op 7 februari.
President Xi bewaart goede herinneringen aan zijn eigen historische staatsbezoek aan Nederland, in maart 2014. Die visite was gekoppeld aan de nucleaire veiligheidstop die in Den Haag werd gehouden, maar de hartelijke ontvangst én het uitstapje naar Keukenhof zijn niet vergeten. Dat zijn echtgenote Peng Liyuan toen een tulp mocht dopen, die ze de naam 'Cathay' gaf, droeg daar zeker aan bij, zo menen waarnemers. In China was meteen een massale vraag naar de nieuwe tulp.
Xi nodigde de koning destijds meteen uit voor een tegenbezoek, een kans die in Den Haag meteen met beide handen werd aangegrepen. Staatshoofden staan in de rij om op bezoek te gaan in Beijing en wie kan voorsorteren in de aandacht van de steeds sterker worden wereldmacht, is daar blij mee.
Ook tijdens die visite klikte het tussen beide echtparen, al moest koningin Máxima zich vanwege een nierbekkenontsteking vermannen om toch aan te schuiven aan het staatsbanket. Dat ze ondanks haar ziekte aanwezig was, werd zeer gewaardeerd.
Het koningspaar zal bij het korte werkbezoek – Willem-Alexander is één dag in China en reist dan naar Korea, de koningin blijft twee dagen – andermaal de aandacht vestigen op gezamenlijke belangen die China en Nederland hebben, zoals goed gebruik van water en duurzame stedenbouw.
Koningin Máxima zit ook aan bij een rondetafelgesprek over Green Finance, waarbij economische groei samen gaat met het reduceren van CO2, vermindering van afvalstromen en het beter benutten van natuurlijke hulpbronnen.
© RB
Reacties