Koning Willem-Alexander is een dilemma bespaard door het opstappen van Camiel Eurlings als lid van het Internationaal Olympisch Comité. De koning hoeft nu niet na te denken of advies in te winnen over de omgang met Eurlings bij de Olympische Winterspelen in PyeongChang in februari.
Willem-Alexander zou het daar bij definitie niet goed hebben kunnen doen. Met Eurlings op de eretribune verschijnen zou in Nederland scherp zijn veroordeeld, maar Eurlings mijden zou betekenen dat de koning partij had gekozen in de onverkwikkele affaire - mishandeling van zijn vriendin - rond nota bene zijn opvolger bij de internationale sportorganisatie.
Dat dilemma had de koning anders alleen kunnen voorkomen door een reden te verzinnen om niet naar Korea af te reizen, maar Olympische spelen overslaan zou ook vraagtekens hebben opgeroepen omdat Willem-Alexander dat met uitzondering voor zijn huwelijksreis in 2002 al in decennia niet meer heeft gedaan. En als erelid van het IOC wordt hij ook min of meer bij de Spelen verwacht.
We zullen wel niet snel te weten komen wat de koning van de zaak-Eurling dacht en of de koning zich nu druk maakt over het feit dat Nederland voor het eerst sinds 1898 niet meer is vertegenwoordigd in het bestuur van de Olympische beweging. Aruba heeft overigens in de persoon van Nicole Hoevertsz , de secretaris van de ministerraad van Aruba, nog wel zitting in het IOC. Dus vanuit koninklijke optiek is het Koninkrijk daaruit niet verdwenen.
Opmerkelijk was dat vrijdagavond in het praatprogramma Jinek het opstappen van Eurlings van alle kanten werd belicht en dat er vrijmoedig werd gesproken over de voors- en tegens van een Nederlands IOC-lid, en de gewenste kwaliteiten daarvan, maar dat Eurlings' voorganger – en volgens velen ook promoter – Willem-Alexander onbesproken bleef. En dat nota bene (of juist wel daarom) met prins Constantijn aan tafel.
Constantijn, uitgenodigd om te praten over de Consumer Electronics Show (beurs) in Las Vegas, keek ook strak voor zich uit tijdens de discussie over het IOC en Eurlings. Hij zou ook niks hebben kunnen zeggen, maar het onderwerp had wel besproken moeten worden.
De prins hield zich, gezien zijn positie , later ook op de vlakte bij opmerkingen over het zelf verklaarde Amerikaanse genie, Donald Trump. Hij merkte wel op dat deze wel buitensporig veel aandacht krijgt van de media.Het zou een mooi experiment zijn: de superslimme Amerikaan geen aandacht meer geven.
© RB; Beeld; Screenshots
Reacties