Het was vrijdag weer tijd voor de jaarlijkse fotosessie met het koninklijk gezin. Plaats van handeling was andermaal de Eikenhorst. Maar dit keer niet in de tuin maar aan de voorkant, waar minder ruimte was voor speelse activiteiten, maar waardoor het gras en de bloemperken buiten het gevaar van een media-stampede bleven. In de achtertuin was na afloop overigens wel het gesprek met de pers. Het gras bleef ongeschonden.
De Belgische benadering verschilt honderd procent van de Nederlandse. Daar krijgen de media aan het begin van de zomervakantie een aantal foto's uitgedeeld, afwisselend gemaakt in Vlaanderen of Wallonië en gemaakt op een stichtelijke locatie.
Dat maakt het voor de kinderen rustiger en overzichtelijker en biedt de mogelijkheid van wat meer variatie, al hebben Rijksvoorlichtingsdienst en Oranjes vorig jaar in Warmond laten zien dat dit ook op de Nederlandse wijze mogelijk is.
Wat is die Nederlandse wijze dan? Iedereen kan zich aanmelden, binnen een aantal marges, en op voorwaarde dat wordt beloofd de koninklijke privacy niet te zullen schenden tijdens de zomervakantie. Er is dus een grote toeloop, mede vanwege het voor veel media zeer welkome 'toetje': het persgesprek.
Dat is een unieke mogelijkheid om koning en koningin te bevragen over wat er speelt in de samenleving, hun gezin, hun werk en over wat hen beweegt. Voor Jaïr Ferwerda was het vrijdag zelfs een gelegenheid om onbeschaamd te bedelen om felicitaties voor de jarige Eva Jinek (40).
Aan het slot van staatsbezoeken staat het koningspaar de media ook wel te woord, maar daar is het toch vooral de bedoeling dat het gesprek gaat over het betreffende bezoek. Bij de fotosessies is er dus meer vrijheid.
Aan bod kwamen onder meer: het aanstaande staatsbezoek bij de Queen, de moeilijke maanden voor Máxima en haar gezin na het overlijden van haar zus Inés, de troost die de pas geboren puppies hadden kunnen bieden aan Amalia, Alexia en Ariane, de invulling van een ideale vakantiedag – er zijn 'schermloze weken' – en het werken aan een Nederland waarin iedereen een plek heeft in de samenleving. 'Inclusiviteit' aldus koningin Máxima.
De vragen van schrijvende media en televisie overlappen elkaar soms – zo kwam de dood van Inés tweemaal ter sprake. Máxima had na haar verklaring in Groningen nog veel meer reacties gehad dan daarvoor. Ze wist zich daardoor enorm gesteund.
Ze kreeg ook verhalen te lezen van mensen die iets soortgelijks hebben gehad of familieleden hebben met depressies of andere ziekten. ,,Ze voelen dat het meer bespreekbaar is geworden. Dat maakt me ergens blij dat het toch wel iemand heeft geholpen en dat we elkaar kunnen steunen in zo'n moeilijk moment.”
De koning vertelde over de verhuizing naar Huis ten Bosch. Net als het voor zijn ouders en broers destijds niet gemakkelijk was om kasteel Drakensteyn in te ruilen voor het Haagse paleis, zal het niet eenvoudig zijn om de villa waar zoveel mooie herinneringen liggen te verlaten. ,,We hebben nu al een beetje heimwee”, zei Máxima.
,,We hebben hier vijftien prachtige jaren gehad en bijzondere momenten beleefd. De Eikenhorst betekent heel veel voor ons.” Het was emotioneel om weg te gaan beaamde Willem-Alexander. Wat er met de Eikenhorst gaat gebeuren is van later zorg, na de verhuizing in december.
De prinsessen, die het alledrie 'fantastisch' doen op school, hebben 'best veel' inspraak gehad over de inrichting van hun kamers, maar het moest wel praktisch blijven aldus koning en koningin. Welke kleuren ze hadden gekozen, hielden ze wijselijk voor zich. ,,Geen roze en geen blauw.”
© RB Hans Jacobs
Reacties