Het is deze dagen prijzenfestival in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Dinsdag reikte koning Willem-Alexander er de Erasmusprijs uit en donderdag is het tijd voor de prijs van de Nederlandse letteren. Begin december volgt nog de Prins Claus Prijs. En koningin Máxima reikte maandag in Amsterdam al een prijs uit.
De koning overhandigde de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich (1941). Hij deed dat in zijn hoedanigheid als regent van de Stichting Praemium Erasmianum, die dit jaar het zestigjarig jubileum viert met het thema ‘De Kracht van Onderzoeksjournalistiek’.
Barbara Ehrenreich kreeg de onderscheiding voor haar pionierswerk op het gebied van participerende onderzoeksjournalistiek. Zij kreeg internationale bekendheid door haar boek ‘Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’.
Ook in later werk beschrijft zij de obstakels voor de Amerikaanse middenklasse bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Een rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid van de Amerikaanse droom.
De jury prijst Barbara Ehrenreich voor haar moed om zichzelf in de strijd te werpen in haar journalistieke werk. Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Als journalist gebruikt ze verschillende disciplines: zij combineert wetenschappelijke analytische methodes met een literaire stijl en droge humor.
Zij brengt statistische gegevens - bijvoorbeeld over het leven aan de onderkant van de arbeidsmarkt - tot leven, met empathie en sociaal engagement als drijfveer. Door haar onderwerpkeuze en werkwijze vormt zij een inspirerend voorbeeld voor journalisten wereldwijd.
Net als in voorgaande jaren waren koningin Máxima en prinses Beatrix ook bij de prijsuitreiking aanwezig, maar hun komst is vantevoren niet aangekondigd.
© RB; Bron: RVD
Reacties