Het aftreden van sultan Muhammad V als koning van Maleisië heeft direct geleid tot het aftreden van sultan Ahmad Shah van de deelstaat Pahang. Dinsdag wordt diens opvolger Abdullah geïnstalleerd als nieuwe sultan. Een week later kan hij dan koning worden van Maleisië.
Er zijn verschillende manieren om te kijken naar de 'Game of Thrones' die zich deze dagen afspeelt in het Zuid-Oost Aziatische land. Maleisië heeft een unieke staatsvorm. Het is een constitutionele monarchie waarbij het koningschap om de vijf jaar wisselt volgens een officieus rotatieschema onder negen vorsten, die ieder aan het hoofd staan van een deelstaat.
Een vorst kan dus uitrekenen wanneer hij ongeveer aan de beurt is om Yang di-Pertuan Agong te worden. Een deelstaat komt eens in de 45 jaar aan de beurt. Soms iets eerder als iemand tussentijds overlijdt (hetgeen vier keer is gebeurd) of zoals afgelopen zondag verrassend gebeurde, aftreedt. Het rotatieschema is echter richtlijn, geen wet. De vorsten kunnen ervan afwijken als ze iemand niet geschikt vinden. Omdat hij ziek is bijvoorbeeld.
Daar lag het dilemma voor de koninklijke familie van Pahang, de deelstaat die aan de beurt is om de volgende koning te leveren. Sultan Ahmad Shah (88) was duidelijk te oud en te ziek.
In 2017 had hij zijn taken overgedragen aan zijn zoon kroonprins Abdullah (59). Maar er waren geen plannen om de sinds 1974 regerende sultan te laten aftreden. Tot afgelopen zondag, toen de federale troon opeens vrij kwam.
Het was wel duidelijk dat de oude sultan niet gekozen zou worden. Dat betekende dat de beurt van Pahang voorbij zou gaan. Alleen een eigen troonswisseling zou dat kunnen voorkomen, mits die plaatsvond voor de verkiezing van de nieuwe koning op 24 januari.
Niemand weet wat zich achter de schermen van het koninklijk paleis heeft afgespeeld. Maleisische media zijn gedwee en volgzaam en stellen geen kritische vragen wanneer het gaat om de sacrosancte erfelijke heersers en koninklijke families.
Feit is echter dat vrijdag de koninklijke familie van Pahang bijeenkwam. Vooraf werd gezegd dat de sultan daarvan op de hoogte was gesteld. Of hij instemde met de paleistrevolutie en het voornemen om hem aan de kant te schuiven – de minder vriendelijke manier om te omschrijven wat er gebeurde – danwel zelf heeft voorgesteld te zullen aftreden, is niet bekend.
Zaterdag echter werd in Istana Abu Bakar in Pekan bekendgemaakt dat regent Abdullah dinsdag word geïnstalleerd als nieuwe sultan. Zijn vader krijgt als afscheidscadeau een fraaie eretitel. De familie had ingezien dat sultan Ahmad 'helaas' niet meer in staat was om te regeren. Dat was een week geleden ook zo, maar toen was de troon in Istana Negara, het Koninklijk Paleis in Kuala Lumpur, nog niet vacant.
De nieuwe sultan Abdullah kreeg zaterdag meteen gelukwensen van zijn zwager, sultan Ibrahim Iskandar van Johor. Dat was niet zonder betekenis want die was zelf in beeld als koning, als tweede op de lijst na de sultan van Pahang.
© RB
Reacties