Het koningspaar van Bhutan heeft boterlampen aangestoken ter nagedachtenis van de slachtoffers van de gruwelijke bomaanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka.
Koning Jigme en koningin Jetsun deden dat in de boeddhistische tempel in het koninklijk paleis- en kloostercomplex in de hoofdstad. Bhutan en Sri Lanka delen een boeddhistisch erfgoed, en veel doktoren uit het Himalaya-koninkrijk hebben hun opleiding in Sri Lanka gekregen.
Bhutan was niet het enige land waar werd stil gestaan bij de afschuwelijke aanslagen van paaszondag. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren snel met hun veroordeling en betuiging van medeleven. De Deense koningin Margrethe volgde later, evenals de Zweedse koning Carl Gustaf.
Het Britse koningshuis sprak met vele tongen. Eerst koningin Elizabeth, mede namens prins Philip, en maandag achtereenvolgens nog eens apart prins Charles en Camilla en prins William en Catherine. In het Verenigd Koninkrijk wonen 50.000 mensen die afkomstig zijn uit Sri Lanka.
Uit Jordanië kwamen reacties van onder anderen koning Abdullah en prins Hassan en ook de leiders van Saudi-Arabië, Maleisië en Dubai mengden zich in het koor.
Sri Lanka is een waanzinnig mooi land, met ook nog Nederlandse (VOC) wortels en zelfs VOC-kerken. Het heette vroeger Ceylon, kende de afgelopen halve eeuw veel interne strijd, en was net weer aan het opkrabbelen. Het is een land van natuur, van thee, mooie stranden, van cultuur en veel historie. Niet voor niets dat de aanslagplegers zich onder meer richtten op hotels, om Sri Lanka in het hart (de inkomsten van toerisme) te treffen.
© RB Hans Jacobs; Beeld: bezoek 2016
Reacties