Koning Willem-Alexander brengt deze week een staatsbezoek aan de republiek Ierland. Zijn moeder koningin Beatrix ging daar in oktober 1990 samen met prins Claus als eerste Nederlandse staatshoofd op staatsbezoek. Ierland is weliswaar een oude natie, maar de republiek is nog niet zo lang zelfstandig.
In 2011 kwam de Ierse president - Uachtarán na hÉireann - Mary McAleese op officieel bezoek in Nederland (1-3 mei). Op paleis Noordeinde kreeg ze een lunch aangeboden door koningin Beatrix. De gastheer van het koningspaar, Michael D. Higgins, is de opvolger van McAleese die destijds nog een half jaar had te gaan als president.
Een verslag van het officieel bezoek
Ierland beleeft zware tijden en er liggen nog zware tijden in het verschiet, maar Ierland zal er alles aan doen om de economische en financiële crisis op te lossen. Dat zei de Ierse president Mary McAleese dinsdag 3 mei 2011 in paleis Noordeinde, waar zij tijdens haar officiële bezoek aan Nederland te gast was bij koningin Beatrix.
,,Terecht dat u verwacht dat betere tijden terugkeren", meende de vorstin in haar tafelrede in de Galerijzaal van het paleis, waar de Ierse gasten een lunch kregen aangeboden. De Ierse president dankte voor de Nederlandse steun en solidariteit, niet alleen in de huidige crisis, maar ook tijdens het lange, moeilijke vredesproces in Noord-Ierland.
McAleese, die eind dit jaar haar tweede ambtstermijn van zeven jaar afsluit, vergat daarbij de rol van koning-stadhouder Willem III niet. Hij versloeg in juli 1690 bij de rivier Boyne zijn schoonvader, de katholieke Engelse koning James II (Jacobus). ,,Het heeft even geduurd voordat de voor- en tegenstander van toen met elkaar overweg konden", zei McAleese, met een verwijzing naar de ruim driehonderd jaar van vijandelijkheden en stekeligheden.
In de Ierse vlag komen beide partijen bij elkaar, aldus de president: het wit in het midden symboliseert de vrede tussen groen (de katholieke Ieren) en oranje (de protestanten, die tegenwoordig vooral in het onder Brits bestuur gebleven Noord-Ierland wonen).
,,Het bezoek van het staatshoofd van uw grotere buur is het bewijs dat na een lange tijd van conflict de fase van verzoening is bereikt", aldus Beatrix, die de Britse koningin Elizabeth, die over twee weken een historisch staatsbezoek brengt aan Dublin, niet met name noemde.
President McAleese bezocht in Nederland onder meer de Europese ruimtevaartorganisatie Estec in Noordwijk, en de internationale tribunalen en strafhoven in Den Haag, sprak met de voorzitters van Eerste- en Tweede Kamer en bekeek tussendoor de schilderijencollectie van het Mauritshuis.
© RB Hans Jacobs; Foto's: © MPE Patrick van Katwijk
Reacties