Wat als Willem-Alexander en Máxima woensdag via een CCTV systeem konden meekijken en meeluisteren bij het rondneuzen van de media in paleis Huis ten Bosch? Ze zouden in een aantal gevallen best nieuwsgierig kunnen zijn naar de reacties en opmerkingen.
Die waren, in zoverre deze verslaggever daar kennis van nam, vooral positief. Het opgeknapte, gerenoveerde en gerestaureerde paleis is zonder meer prachtig. En als er op de uitvoering is bezuinigd, dan was dat met het oog van een leek niet te zien. Het prijskaartje van 63 miljoen euro is ook niet niks.
De entree was via het geheel vernieuwde bordes. Een ingewikkeld verhaal, maar de eeuwenoude stenen waren gescheurd en versleten en eigenlijk niet goed meer te repareren. Ze zijn wel bewaard, maar voor het paleis ligt een nieuwe trap waarop in de toekomst weer ministers kunnen poseren na hun beëdiging.
De vestibule is van kleur veranderd en van een nieuw kunstzinnig lichtelement voorzien. De Oranjezaal was eerder al onder handen genomen, maar het dak van de koepel is wel gerenoveerd en de luchtcirculatie in de zaal is verbeterd. Het paleis was ooit alleen maar zomerresidentie.
Dat betekende dat er 's winters niet gestookt hoefde te worden en het in de zalen koel bleef. De intrede van verwarming en het compenseren van de daarmee gepaard gaande uitdroging, zorgde voor houtrot. Nu is een nieuw systeem bedacht en het dak bovendien extra goed geïsoleerd.
De media mochten zelf op verkenning gaan in de opengestelde vertrekken. De meeste belangstelling ging uit naar de werkkamer van koning Willem-Alexander, te betreden via de geheel vernieuwde 'groene salon'. Die laatste is al omgedoopt tot 'DNA-salon' vanwege het fraaie kunstwerk van Jacob van der Beugel die het DNA van koningspaar en toekomstige koningin heeft verwerkt in 60.000 baksteentjes die op de muren zijn aangebracht.
Het ziet er echt mooi uit en voegt een moderne dimensie toe aan het eeuwenoude paleis. In de salon kwamen we ook de Europese collega's van de koning tegen, alsmede de oud-keizer van Japan en prins Charles en Camilla. Ook de typisch Argentijnse 'mate' – waarmee mate thee wordt gedronken – vormde een fraai onderdeel van de ruimte.
Tegenover de 'DNA salon' ligt aan de voorkant van het paleis de werkkamer van koningin Máxima. Die ademt een geheel andere sfeer dan die van haar man. Vanuit de kamer van Máxima is ook de naast gelegen bibliotheek te bereiken, en wie de gang verder uitloopt – maar daar stond een beveiliger voor de deur – komt in het woongedeelte van Huis ten Bosch. Daarvan was eigenlijk vanuit de ramen alleen de nieuwe serre te zien en het achterterras.
Op weg naar de werkkamers ligt de Blauwe salon, eigenlijk meteen vanuit de vestibule. Daarover kun je een boekje schrijven en dat is ook gebeurd, al was de eindredacteur getuige de schoonheidsfoutjes (prins Bernard, prinses Willem-Alexander) niet altijd even wakker. Dat er een boekje voor nodig is, wordt meteen duidelijk.
De wanden zijn namelijk versierd met geweven panelen waar stillevens op zijn aangebracht die eigenlijk het levensverhaal vertellen van het koningspaar, of in elk geval naar tal van voorvallen verwijzen. Maar de lange historie van het paleis en van eerdere bewoners of gebruikers is ook niet vergeten, waardoor de bezoeker ogen tekort komt om het allemaal in zich op te nemen.
De das van prins Claus, de kaars uit Lech voor prins Friso, de bandoneon van Carel Kraayenhof, de rammelaar voor prinses Beatrix, de VN-vlag voor Máxima. Te veel om op te noemen!
De rijk versierde Chinese en Japanse zalen (kamers) zijn waar nodig in oude luister hersteld en de Witte Eetzaal – waar koningin Beatrix haar kersttoespraak liet opnemen – schittert na de restauratie als nieuw. Het stucwerk op het plafond nodigt uit om op de vloer te gaan liggen en er in alle rust naar te kijken. Leuk zijn de beeldjes van de hand van prinses Beatrix in de hoeken van de zaal.
Op de eerste verdieping was ook de Balzaal (voorheen een kapel) te bezichtigen. Niet de mooiste ruimte, en het dansen zal niet worden bespoedigd door de strenge portretten van Oranjes- en Stuarts aan de muren.
De eveneens onder handen genomen tuin was alleen door de ramen te bewonderen, maar ook daar zijn kosten noch moeite gespaard. Het koninklijk gezin heeft van Nederland een leuke woonplek gekregen. Wellicht dat we daar later deze maand bij de zomerfotosessie nog wat meer van zien.
© RB Hans Jacobs
Het mooie van oude huizen is dat elke bewoner er sporen achterlaat. Huis ten Bosch draagt duidelijk de signatuur van Amalia van Solms. We weten dat koningin Sophie er haar stempel op drukte. Koningin Beatrix heeft er gewoond, maar drukte haar stempel op paleis Noordeinde, zoals koningin Juliana dat deed op Soestdijk en Wilhelmina op Het Loo. Emma leeft voort op het mooie huis aan het Lange Voorhout en in Soestdijk. Anna Paulowna heeft ook een duidelijke signatuur achtergelaten op Soestdijk. Ons huidig koningspaar heeft mooie dingen tot stand laten brengen op Huis ten Bosch. Hun DNA is er nu letterlijk in verwerkt. Het is jammer als iemand een aversie heeft tegen dit koningspaar maar het is een feit dat zij wel de geschiedenisboeken gaan halen. In de annalen van Huis ten Bosch zullen hun namen vermeld worden en die van meneer Peters met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet. Evenmin als de mijne overigens....
Geplaatst door: Van Rijn | 21 juli 2019 om 13:56
Het is ongelooflijk mooi geworden en een prachtig visitekaartje voor officiële bezoeken en gelegenheden. Jammer dat u de Haagse vleugel, het gastenverblijf, niet heeft kunnen bekijken. Ik hoop dat dat net zo mooi geworden is. Ik vraag me wel af wie dat allemaal schoon houdt en hoeveel mensen aan het dagelijkse onderhoud en in de tuin werken.
Geplaatst door: Peter Nieuwland | 04 juli 2019 om 12:08