Een opmerkelijk knieval van het Argentijnse glamour- en roddelblad Caras. Hoofdredacteur Liliana Castaño heeft excuses aangeboden voor het voorpaginaverhaal van deze week over prinses Amalia. Op de cover werd de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima voorgesteld als een meisje dat trots was op haar 'plus size'. Nog voordat het blad overal in Argentinië in de kiosken lag, brak in er in de nationale media een storm van kritiek los.
,,Het coververhaal van het laatste nummer veroorzaakte een nationale controverse", stelde Castaño vast. De controverse was niet gewenst, zo voegde ze daaraan toe en leidde binnen het blad tot reflectie. ,,We begrijpen dat we zelfs zonder kwaadwillende bedoelingen een fout hebben gemaakt."
Ze bekent dat ook Caras zich moet losweken van de stereotypen en stigmatisering over bijvoorbeeld wat het juiste of ideale figuur is. De kritiek heeft ook Caras de ogen geopend. ,,Het respect, de trots en de bewondering die we voelen voor Máxima Zorreguieta en haar hele familie kwam niet terug in de titel van onze laatste cover. Ik bied mijn oprechte excuses aan aan allen die zich benadeeld hebben gevoeld."
De focus op het lichaam van Amalia (16) werd de afgelopen dagen van alle kanten veroordeeld en de twee grootste nationale kranten Clarín en La Nación trokken stevig van leer tegen de stigmatiserende opmerkingen van Caras. Dat schreef op de voorpagina ook dat de prinses eerder slachtoffer was van pesten, maar de onvoorwaardelijke steun heeft van haar ouders. Kortom, aldus het blad, 'een prinses die haar puberteit zonder taboes beleeft en haar figuur van een echte vrouw verdedigt'.
,,Wat is een' plus size'-look? Het nieuwe eufemisme om te zeggen 'dik'?” vroeg Lala Pasquinelli van de organisatie 'Mujeres que no fueron tapa' (Vrouwen die de voorpagina niet halen) zich af in gesprek met Teleshow. ,,Is het niet pesten om op de omslag van een tijdschrift te wijzen op het lichaam van een tiener en aan te geven dat ‘ze niet aan de norm voldoet’ omdat het ‘plus size’ is? Omdat je geen slanke prinses bent? Waar moet je je tegen verdedigen?”
Ook in de radioshow Los Angeles de la Mañana werd commentaar geleverd. “Je moet praten over de waarden die mensen hebben, niet of ze dik of mager zijn”, zei Fernanda Iglesias boos. Pasquinelli en anderen wijzen erop dat Amalia niet wordt beoordeeld op haar verdiensten, op haar studie of andere zaken, maar alleen op haar uiterlijk.
,,Daar hebben vrouwen hun hele leven mee te maken, dat iedereen het recht meent te hebben om een deel van ons lichama als verkeerd, mislukt of lelijk aan te duiden.” De publicatie wordt op sociale media 'beledigend', 'misdadig' en 'gewelddadig' genoemd. “Wat een schande deze bijbel van de hersenlozen”, adus een andere reactie. ,,Ze draagt haar 'plus size look' niet met trots. Ze kleedt zich aan, er wordt een foto gemaakt. Punt uit.”
Adjunct-hoofdredacteur Héctor Maugeri van Caras verdedigde de keuze aanvankelijk door te zeggen dat Amalia juist is gekozen als voorbeeld voor andere meisjes die worden gepest, om te laten zien dat ze zich niet hoeven schamen. De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten niet te reageren op de publicatie.
Caras was overigens niet het enige Argentijnse blad dat uitpakte met een lid van de Oranje-familie. Prinses Alexia (15) haalde de cover van de Argentijnse editie van Hola! Dat schreef haar allerlei rebelse kwaliteiten toe.
© RB Hans Jacobs
Prinses Amalia is een echte flinke Hollandse meid met een knap en lief gezicht, mooie huid en pracht haar. Ook een fijne dochter en geliefde kroonprinses.
Geplaatst door: mieke | 26 juli 2020 om 22:12