De Duitse boulevardbladen kunnen weer weken vooruit. Prins Ernst August van Hannover, hertog van Brunswijk en Lüneburg, koninklijke prins van Groot-Brittannië en Ierland, heeft zijn andere, minder vorstelijke titels weer alle eer aangedaan. In Oostenrijk nog wel, waar hij tegenwoordig enigszins teruggetrokken woont.

Ernst August, hoofd van het voormalige koningshuis Hannover dat in 1714 het Britse koningshuis van nieuw bloed en een nieuwe koning voorzag, is beter bekend onder weinig vleiende bijnamen als 'Prügel-August' en 'Prügelprinz' ('prins met de losse handjes') en ook 'Prinz Pipi' ('plasprins').

Dit omdat hij meerdere malen zijn vuisten en paraplu gebruikte om een discussie te beslechten en omdat hij tegen het Turkse paviljoen op de Expo in Hannover had geplast. Aan die opmerkelijke staat van dienst is een schermutseling met de Oosterijkse politie toegevoegd. De komende tijd zal moeten blijken wie nu wie heeft geslagen.

Ernst August (66) vertelde aan de Oostenrijkse Kronen-Zeitung dat agenten hem hebben geslagen, in de boeien geslagen en de broek naar beneden gehaald, terwijl in de lezing van de politie de prins zijn handen liet wapperen en zelfs een mes zou hebben gepakt. Goed nieuws derhalve voor de boulevardpers, die in het verleden een goede boterham aan hem verdiende. Wilde feesten, foute vriendinnen en alcohol, heel veel alcohol, bepaalden zijn leven.

,,Geen alcohol meer, ik moet zeer oppassen", zei Ernst August in 2005 nadat hij in Monaco - thuisstaat van zijn tweede echtgenote prinses Caroline - met een acute alvleesklierontsteking in het ziekenhuis was opgenomen. Het goede voornemen werd slechts korte tijd volgehouden en sinds 2009 is hij niet meer met Caroline gezien.

Enige tijd verdween hij helemaal uit beeld en circuleerden er berichten over zijn overlijden. Het huwelijk van zijn oudste zoon en erfgenaam Ernst August was in 2017 echter aanleiding om weer de publiciteit te zoeken, om het huwelijk aan te vechten en de voorgenomen verkoop van kasteel Marienburg tegen te houden. Junior was weliswaar aangesteld als beheerder van het koninklijk erfgoed, maar Senior voelde zich bedrogen. Hij bleef ook weg op de bruiloft.

Sindsdien was het weer relatief rustig rond Ernst August, tot het incident in Grünau am Almtal, waarbij de prins zelfs even naar de psychriatische kliniek Vöcklabruck werd gebracht.

© RB Hans Jacobs