De uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep inzake Delphine van Saksen-Coburg was nog geen minuut bekend of op sociale media begonnen mensen al te klagen dat de kersverse prinses van België zeker en vast ook een aanslag zou doen op hun belastinggeld. ,,Wij als burgers kunnen weeral opdraaien voor drie extra parasieten”, schreef ene Olivier Bourdeaux op de site van Vorsten.
Nu weten we dat fatsoen en goede manieren op sociale media geen plek (meer) hebben, maar dan nog is het raar dat geld meteen het eerste is waaraan wordt gedacht. Delphine is er nooit over begonnen. Integendeel. Door de juridische strijd aan te gaan om erkenning van het vaderschap van koning Albert II te krijgen, deed ze meteen afstand van een mogelijke miljoenenerfenis van haar toen nog wettelijke vader Jacques Boël.
Die is vele maken rijker dan de Belgische koning.
In de media werd het onderwerp van een mogelijk dotatie overigens ook aangesneden. Ze kwam er niet voor in aanmerking: ze stond namelijk niet in de lijn van troonopvolging en was bovendien in 2003 zonder koninklijke toestemming gehuwd met James O'Hare. Die toestemming is een vereiste, maar Delphine kan natuurlijk niet worden nagedragen dat ze dat niet heeft gevraagd. Dat was immers ondenkbaar.
Ze kón het helemaal niet vragen. Dan kun je nu niet zeggen dat ze niet aan die eis heeft voldaan. Maar als dat geen overtuigend argument is, dan is er nog het precedent dat door koning Filip werd geschapen rond het huwelijk van zijn neef prins Amedeo, de oudste zoon van zijn zus prinses Astrid.
Die vroeg aanvankelijk geen toestemming en verdween daarmee uit de lijn van troonopvolging, om na zijn huwelijk op zijn schreden terug te keren en alsnog toestemming te krijgen. Die constructie kan desgewenst natuurlijk ook worden toegepast op prinses Delphine, maar dan zal er wellicht wel om moeten vragen en zullen regering en parlement ook akkoord moeten gaan.
Enfin. Dan toch de dotatie.
Delphine vroeg en kreeg van het Hof een gelijkstelling met haar halfbroer en halfzus: het predicaat 'Koninklijk Hoogheid', de titel 'prinses van België' – ook voor haar kinderen als prins/prinses – en de achternaam van haar vader. Waarom dan ook niet de toelage van de staat?
Als ze meteen was erkend dat had ze vanaf 2001 net als Astrid en Laurent ook een dotatie gekregen – een bedrag dat over bijna twintig jaar zonder tussentijdse verhogingen mee te rekenen toch al gauw 5,5 miljoen euro bedraagt.
In alle redelijkheid kun je zeggen dat koning Albert dat geld aan zijn tweede dochter moet geven. Het is immers niet haar maar zijn schuld dat Delphine dat is misgelopen.
Aan de andere kant, kan de klok van de geschiedenis niet helemaal worden teruggedraaid. Met de kennis van nu kun je besluiten die twintig jaar geleden zijn genomen niet anders nemen. Delphine heeft er nogmaals ook niet om gevraagd, maar het is een interessante hypothese.
In de nalatenschap van haar 'nieuwe' vader deelt ze overigens wel. Maar dat is dus aanzienlijk minder dan dat van Jacques Boël. De VRT liet het begin dit jaar nog voorrekenen: Het vermogen van de familie Boël bedraagt 1,6 miljard euro", zei financieel verslaggever Ludwig Verduyn. Daarmee staan ze op de zestiende plek van de rijkste Belgen. Het fortuin van Albert is volgens het paleis niet meer dan 12,5 miljoen.
Overigens betwijfelde Verduyn of Delphine wel van Jacques Boël zou hebben geërfd, omdat hij als goede vriend van de koninklijke familie op de hoogte was van hoe alles in elkaar stak.
PS: In een vraaggesprek met LeSoir op maandag 6 oktober benadrukte Delphine nog eens dat de zaak wat haar betreft nu afgesloten was. Op uitnodigingen, dotatie en plek in de troonopvolging zat ze niet te wachten.
© RB Hans Jacobs; Archiefbeeld: © MPE Patrick van Katwijk
Uw opmerking snijdt hout.
Maar er is ook een regeling met betrekking tot 'prins/prinses van België' uit 2015 en Delphine is met terugwerkende kracht toch prinses geworden, hoewel er geleerden waren die verwachten dat ze onder de nieuwe en niet de oude regeling zou vallen.
Wat betreft de dotatie: ze vraagt er niet om, dus daarom alleen al is het hypothetisch - en het parlement zal liever de hele regeling schrappen dan er iemand aan toevoegen, maar het ging in de hypothese niet om de "gun factor" maar om het gelijkheidsbeginsel.
Reden om het haar te onthouden zou overigens kunnen zijn dat ze geen koninklijke taken vervult - maar goed. Het komt niet aan de orde.
Geplaatst door: RoyalblogNL | 11 oktober 2020 om 22:59
Op de website van het Belgisch koningshuis monarchie.be staat te lezen wie sinds 1 januari 2014 volgens de wet recht hebben op een dotatie. Daar staat ook vermeld dat voor Astrid en Laurent een overgangsregeling geldt waardoor zij ook in aanmerking komen voor de jaarlijkse dotatie (dus een uitdoofconstructie). Ik denk niet dat de Belgische wetgever over zijn hart gaat strijken om Delphine alsnog een dotatie te gaan geven. De hypothese zal naar alle waarschijnlijkheid dus hypothese blijven.
Geplaatst door: Anton Merks | 07 oktober 2020 om 14:36