De titel van het woensdag verschenen nieuwe boek van historicus Gerard Aalders (74) 'Oranje Zwartboek' verraadt inhoud en toon meteen al. De immer zeer kritische Aalders windt er zelf ook geen doekjes om. ,,Ik ga diep in op de (non)verdiensten van het Oranjehuis voor Nederland”, noteerde hij op zijn website.
Hij had voor het opsommen eigenlijk aan één tweet genoeg ,,maar door ruime onderbouwing is het een tamelijk dik boek geworden. Een aanrader voor alle Oranjefans. En voor mensen die hun gelijk bevestigd willen zien”, aldus Aalders die 400 pagina's volpende maar desondanks weinig nieuws heeft te melden.
Hij citeert met veel genoegen Hugo Brandt Corstius: ,,Juist uit de erfelijkheid van de koningsfunctie blijkt de volstrekte onbelangrijkheid: het doet er niet toe wie koning is, laten we dus afspreken het oudste kind van de vorige koning te nemen. Koning-zijn is de enige maatschappelijke functie waarvan grondwettelijk vaststaat dat iedereen, zelfs de domste mens, haar op zich kan nemen.”
Aalders hekelt 'de Oranjegezinde media' – de NOS voorop – want die ,,werkt onder het wakend oog van de Rijksvoorlichtingsdienst actief mee aan het drogbeeld dat de monarchie de verbindende factor zou zijn die het Nederlandse volk tot elkaar brengt en verenigt.”
Aalders besteedt een groot deel van zijn boek aan het herkauwen van de geschiedenis van de Oranjes. Zijn insteek daarbij is helder. ,,In de kern is het een niet-democratische instelling die in onze tijd geen bestaansrecht heeft en in Nederland eigenlijk ook nooit heeft gehad. We kregen immers in 1813 een koning opgedrongen door de landen die een eind aan de heerschappij van Napoleon hadden gemaakt.”
Hij geeft een opsomming van alle misstanden en wanprestaties, werkelijk of in zijn visie. Van echtelijke sponde tot de beurs, subsidie voor de olijfboomgaard in Tavarnelle, gesjoemel met kunst, brievenbusfirma's en vliegtuigen. De historicus kan weinig deugden ontdekken.
Over Beatrix bijvoorbeeld schrijft hij laatdunkend ,,we hebben geen flauw benul wat ze voor Nederland heeft betekend. Als ze al iets heeft toegevoegd” en even verder ,,Heeft ze iets betekend voor Nederland? Het is onwaarschijnlijk.” Máxima krijgt ook een tik op haar neus. Hoe kan zij als ,,multimiljonair die gratis woont en reist, en net zo veel kan declareren als haar belieft, minima adviseren hoe ze het best hun geld kunnen besteden?”
Dank voor deze samenvatting van een boek dat ik zeker nu niet zal kopen laat staan gaan lezen. Geeft de heer Alders ook aan wat er moet gebeuren nadat het koningshuis is opgeheven? Ziet u het al voor zich, een eeuwigdurende discussie vooral bij al die onbenullige praatshows op TV over wie nu de Nederlandse president moet worden. Wie nemen we? Herman Tjeenk Willink, Dre Hazes, Ivo Niehe, Paul de Leeuw, Sylvana Simons of toch maar Prinses Amalia?
Geplaatst door: Peter Nieuwland | 16 oktober 2020 om 14:58
Mooie samenvatting. En hoe een nieuw staatshoofd dient te worden gekozen is een zaak voor ons parlement. Zij moeten nl een nieuwe (grond)wet maken waarin dit wordt geregeld. En dat neemt veel tijd inbeslag. Nu beginnen, misschien dat aan het eind van Willems termijn dan eea is geregeld. Dan kan Amalia iets gaan doen waar ze echt zin in heeft.
Hugo Breggeman
Geplaatst door: hugo@sfbtech.nl | 19 oktober 2020 om 15:31