'De koning stapte niet alleen als privépersoon maar ook als staatshoofd in het vliegtuig naar Griekenland' schrijft maandag De Volkskrant in het commentaar over het 'Schadelijk reisje' van Willem-Alexander naar zijn vakantiehuis. Zoals te verwachten waren de kritieken – of zo u wilt recensies – op de Griekse tragedie niet mals. Een selectie.
- Lees ook:
- Beste reclamemakers voor Republikeins Genootschap zijn de Oranjes zelf
- Kranten spreken van 'Publicitair ongeluk van royaal formaat' en 'Kras op de Kroon'
- Bij volgen van Oranjes: niet alleen de krenten, maar de hele journalistieke pap
- Rutte over vakantiereis koninklijk gezin: 'Ik heb verkeerde inschatting gemaakt'
- Koninklijk gezin terug van vakantie
- Rutte: alleen noodzakelijke reizen maken. Koning: bekijk het maar, ik ga lekker weg
'Na Mozambique had hij beter moeten weten', meent De Volkskrant. 'De koning lijkt echter minder goed aan te voelen dat zijn leven als privépersoon vergaand samenvalt met dat van het staatshoofd. (…) Hij heeft wrevel en onbegrip opgewekt bij zijn onderdanen (sic) met een herfstvakantie in Griekenland tijdens de eerste week van de tweede lockdown.' Dat minister-president Mark Rutte krachtens de spelregels verantwoordelijk is 'ontslaat het staatshoofd echter niet van de verplichting om zijn eigen afwegingen te maken. In dit geval hadden die tot de conclusie moeten leiden dat deze vakantie tot nader order had moeten worden uitgesteld'.
'Durft premier Rutte nog wel nee te zeggen tegen de koning' vraagt NRC zich af in het commentaar dat begint als een sprookje. 'Er was eens een koning die met vakantie wilde in coronatijd. Het was vlak nadat de onderdanen van zijn land opnieuw bewegingsvrijheid was afgenomen. Bij hun reisplannen vergaten de koning en zijn de stemming in het land. Of voelden deze verkeerd aan.' De koning breekt zijn vakantie af en laat weten 'geraakt te zijn door de reacties van mensen op berichten in de media'.
Volgens NRC zou de zaak hiermee zijn afgedaan ware het niet dat er fundamentele vragen overblijven, zoals hoe het is gesteld met de 'spreekwoordelijke maatschappelijke antenne van het staatshoofd.' Maar ook het beoordelingsvermogen van de staatsrechtelijk verantwoordelijke minister-president wordt in twijfel getrokken. 'Toestemming geven voor buitenlandse herfsttrip naar Griekenland was een grove inschattingsfout', vindt de krant dan ook.
De Telegraaf die de fijne neus voor wat er leeft in een brede laag van de bevolking afgelopen vrijdag uitstekend waarmaakte – mooi werk van parlementair collega Wouter de Winther – ruimt de hele voorpagina in voor de 'Kras op de kroon'. De krant windt er ook geen doekjes om: de koning is zelf verantwoordelijk voor die kras: 'Koning Willem-Alexander heeft de nationale ergernis over de reis naar Griekenland over zichzelf afgeroepen.'
'Een staatshoofd moet het goede voorbeeld geven. Daarvan was geen sprake toen de koning met zijn gezin het regeringsvliegtuig pakte om vakantie te vieren, terwijl het land wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven', staat te lezen in het commentaar onder het duidelijke kopje 'Blunder.' De Telegraaf geeft over twee pagina's een gedegen reconstructie van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen: 'Paniek over royale vakantie'.
Het AD spreekt over twee binnenpagina's over 'Publicitair ongeluk van royaal formaat'. De Oranjes keerden nog geen 36 uur na hun vertrek naar zonnige oorden zaterdagavond chagrijnig weer terug naar Nederland, waar de volkswoede over hun Griekse vakantie niet was geluwd, stelt de krant vast.
Ook hier een soort van reconstructie van vrijdag, over de commotie die ontstaat wanneer in Den Haag duidelijk wordt dat Willem-Alexander op weg is naar souvlaki en ouzo. Uiteindelijk zit er maar één ding op: terugkeren. Maar excuses, zoals eerder over de foto met de Griekse restauranthouder, kunnen er niet vanaf. 'Koninklijk chagrijn', vraagt AD zich af.
Behalve het commentaar heeft NRC Next ook twee bladzijden over de herfstvakantie van de koninklijke familie: 'Niet alleen de koning schatte reis verkeerd in.' Hij reisde weliswaar naar codegeelgebied 'maar de vraag is hoe goed zijn antenne is'. Ook hier wordt opgemerkt dat Willem-Alexander en Máxima minder berouw toonden dan afgelopen zomer toen ze de coronaregels in feite per ongeluk overtraden door een spontaan een foto te laten maken. 'Niet het inzicht dat de reis geen goed idee was, maar de ophef deed hen besluiten de vakantie af te breken.'
Dat is een slecht teken. 'Het roept de vraag op hoe goed hun inschattingsvermogen is, hun antenne over wat er écht speelt in de samenleving'. De krant herinnert aan de toespraak van de koning in maart waarin hij wees op het belang van solidariteit en het opvolgen van alle aanwijzingen van instellingen en experts. Een aansporing die in dit geval duidelijk niet is opgevolgd.
De Volkskrant pakt eveneens uit met twee pagina's. Daarop gaat onder meer columnist Bert Wagendorp los op de herfstvakantie waarbij het koningspaar wordt geschaard onder de 'jetset-proleten met schijt aan de hele wereld.' De koning weet niet wat inschattingsvermogen en eigen verantwoordelijkheid zijn, dat hoeft ook niet want daar is de minister-president voor. Het staatshoofd is grondwettelijk ontoerekeningsvatbaar: hij is nooit verantwoordelijk voor zijn eigen daden. 'De koning heeft geen politieke antenne. Hij heeft geen flauw benul. Zijn echtgenote ook niet.'
In de kranten wordt ook in columns en tv-recensie aandacht besteed aan de tragedie. Premier en koning hebben geluk dat de Tweede Kamer met reces is – zouden er Kamerleden in het buitenland zijn?? – zodat er dinsdag niet kan worden gedebatteerd over de zaak. [Maar dinsdag blijkt er een heel ander vervolg te komen]
© RB Hans Jacobs
Er is een schreeuwende behoefte aan zondebokken.
Deze zin is afkomstig uit de roman 'De nakomer' van Maarten 't Hart. Met name de tweede helft van dit boek zou journalisten een spiegel voor kunnen houden.
Geplaatst door: Wendela | 20 oktober 2020 om 11:33
Ons koningspaar maakt een fout. Doe ik ook vaak. Ze besluiten te corrigeren. Heb ik eerlijk gezegd niet altijd gedaan. Petje af dus.... Ze worden niet vrolijk van de stroom van kritiek, kan ik me voorstellen!
Kortom, door een paar blikken in de spiegel besluit ik me verder maar weer met mijn eigen fouten bezig te houden.
En van u, majesteiten, blijf ik houden......
Geplaatst door: A. van Rijn | 20 oktober 2020 om 14:10