,,We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”
De herfstvakantie 2020 van het koninklijk gezin heeft vrijdag een plek verworven in de Oranje-historie. Niet omdat het de kortste uit de lange reeks koninklijke vakanties is, maar vanwege de volstrekte gevoelloosheid van koning Willem-Alexander om in het midden van de tweede golf van de coronapandemie doodleuk naar Griekenland te vliegen. Voor alweer een vakantie en alle aansporingen van de regering volstrekt negerend.
Lees ook: Rutte: 'Ik heb verkeerde inschatting gemaakt'
Minister-president Mark Rutte was heel helder dinsdag: ,,We moeten strenger zijn voor onszelf en strenger zijn op ons gedrag." Dat geldt dus ook voor het staatshoofd, die in deze een bijzondere voorbeeldfunctie heeft. Bij de strengere maatregelen die zijn afgekondigd, is gevraagd om alleen noodzakelijke reizen te maken. ,,Ik wil erbij zeggen dat niet alles wat formeel mag, ook hoeft", aldus Rutte.
,,Het is aan ons, het is aan ons allemaal. Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu", zei de minister-president ook.
De koning is niet opgestaan, maar juist in het vliegtuig gaan zitten met de eerste volksopstand uit zijn regeringstijd tot gevolg. Vrijdagavond nog kwam de RVD met bovenstaande mededeling dat rechtsomkeerd wordt gemaakt. Maar de reputatieschade en het gezichtsverlies zijn enorm en kunnen niet snel worden gerepareerd.
Rutte is politiek verantwoordelijk voor het koninklijke uitstapje naar Griekenland, maar Willem-Alexander en Máxima dragen zelf ook verantwoordelijkheid. Dag in dag uit zeggen ze zich te bekommeren om de gevolgen van de coronacrisis, ze houden streng de regels in acht, spreken hun solidariteit uit en geven bemoedigende toespraken, maar zodra de schoolbel luidt voor de vakantie, wordt alles vergeten.
Onbegrijpelijk dat niemand in regering of paleis ze het dringende en dwingende advies heeft gegeven om net als de rest van Nederland thuis te blijven. En als het advies wél is gegeven, is het verontrustend dat het koningspaar niet heeft geluisterd.
Pijnlijk was eveneens dat de bij de RVD voor het Koninklijk Huis verantwoordelijke man vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van het kabinetsberaad beweerde 'niet bekend' te zijn met het feit of de koning op vakantie was. Het is zijn werk te weten of de koning op vakantie is. Het voorval deed zich voor toen vicepremier Hugo de Jonge werd gevraagd naar de koninklijke vakantie. De Jonge zei dat hij daar niets van, hoewel hij dat dus meteen had kunnen checken.
Daarna werd de vicepremier gevraagd of het wel verstandig is dat de koning naar het buitenland ging terwijl het kabinetsadvies juist is om in Nederland te blijven. De Jonge antwoordde dat het reisadvies voor elke Nederlander hetzelfde is. Ook voor de koning.
© RB Hans Jacobs; Beeld: © RB
Wat een enorme afgang. Dit zal inderdaad niet makkelijk te repareren zijn door het koninklijk paar. Zeer pijnlijk.
Geplaatst door: Rene | 16 oktober 2020 om 22:24
Dit is echt niet te geloven. Ik ben een supporter van de monarchie. Maar dit kan echt niet. Alle dingen, die ze wel goed deden, vallen plotseling in het niet. Hoe kunnen ze het bedenken?
Geplaatst door: Karel M de Bruin | 17 oktober 2020 om 00:06
Rutte zei dinsdag luid en duidelijk: een ieder die een reis naar het buitenland plant in de herfstvakantie, ga niet naar een land met code oranje. Ga alleen naar een land waar wij reizen toestaan met code geel.
Geplaatst door: Gerda Veldkamp | 17 oktober 2020 om 15:35
Ik kan het niet geloven, hoe pijnlijk! Ik vind het tijd voor een republiek. Ik was altijd zeer koningsgezind, maar nu is dit geheel veranderd. Idiote bedragen wordt aan het koningspaar uitgegeven en straks voor Amalia. Beschamende situatie.
Geplaatst door: Susan van Ham | 20 oktober 2020 om 09:07