De aankondiging donderdag over de viering van het platina (70-jarig) regeringsjubileum van koningin Elizabeth klonk wat voorbarig. Het jubileum is immers pas op 6 februari 2022 (!) en wordt in de zomer van dat jaar uitgesmeerd over vier dagen gevierd. Er zullen niet veel families zijn die een jubileum van oma - de Queen is al 94 jaar - zover vooruit plannen.
Aan de andere kant zal het om logistieke redenen wel moeten. Voor het feest schuiven de Britten met hun traditionele vrije dag in de maand mei en wordt er een extra vrije dag ingelast. Voor bedrijven is het handig om dat lang van tevoren het weten - denk bijvoorbeeld maar aan een dienstregeling of de berekening van het aantal vrije dagen. Vandaar dus dat we nu al weten dat het eerste weekeinde van juni 2022 is gereserveerd voor Elizabeth.
Deo Volente natuurlijk. Als ze dan nog leeft.
De Britse regering gaat er tevens vanuit dat de Queen ook in 2022 nog op de troon zit. Ze heeft altijd gezegd niet te zullen aftreden, dus daar hoeft geen rekening mee te worden gehouden ondanks recente geruchten dat ze haar 95ste verjaardag volgend jaar zou aangrijpen om een stapje terug te doen. Echtgenoot prins Philip hoopt in juni 2021 honderd jaar te worden.
Elizabeth werd in 1952 op jonge leeftijd koningin door het overlijden van haar pas 56-jarige vader koning George VI. Haar kroning volgde een jaar later, op 2 juni 1953. Dat biedt de mogelijkheid ook in 2023 weer een feest te houden. Overigens heeft de koningin in 2022 mogelijk nog een mijlpaal te vieren. Bij leven en welzijn van haar en haar man prins Philip (die dan 101 zou zijn) is er op 20 november het 75 jarig huwelijksjubileum.
Koningin Elizabeth nog geen wereldrecordhouder
Wanneer koningin Elizabeth haar zeventigjarig jubileum op 6 februari 2022 haalt, heeft ze overigens nog steeds geen 'wereldrecord' in handen.
Elizabeth zou daarvoor nog twee jaar en 111 dagen langer moeten regeren. Dan namelijk haalt ze recordhouder 'Zonnekoning' Lodewijk XIV (1638-1715) van Frankrijk in. Die zat 72 jaar en 110 dagen op de troon, maar hij werd in 1643 dan ook al op vierjarige leeftijd koning.
Tweede op de ranglijst staat de in oktober 2016 overleden koning Bhumibol van Thailand, die op dat moment 70 jaar en 126 dagen regeerde. Derde is vorst Johann II van Liechtenstein, die in 1858 als achttienjarige aan de macht kwam in het ministaatje en die het 70 jaar en 91 dagen volhield. Hij overleed in februari 1929.
Koningin Elizabeth bezet nu nog de vierde plaats, met een regeringstrijd van 68 jaar en 279 dagen. Zo lang ze blijft leven en niet aftreedt komt er nog elke dag één bij. De tweede plaats kan ze op 13 juni 2022 overnemen van koning Bhumibol.
© RB Hans Jacobs
Reacties