Het overzicht van de activiteiten van de koninklijke familie in het bijna afgelopen jaar heeft zaterdagavond op NPO2 347.000 kijkers getrokken. Naar de herhaling later op de avond keken nog eens 43.000 mensen. Dat blijkt uit de zondag gepubliceerde cijfers van de stichting KijkOnderzoek.
In het Oranje-jaaroverzicht werd een beeld geschetst van de werkzaamheden van met name koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het jaar van de coronapandemie. Veel van de gebruikelijke agendapunten moesten plaatsmaken voor virtuele ontmoetingen en werkbezoek aan door de gezondheidscrisis getroffen sectoren.
Dat videovergaderen ook verrassingen oplevert, bleek ook in de uitzending toen Máxima werd getrakteerd op een weinig diplomatieke omschrijving van de kwaliteit van het vertoonde beeld. De koningin werd ook getoond toen ze na afloop van de zomerse fotosessie een huppeltje maakte, zich niet bewust van de NOS-camera en onmiddellijk tot de orde geroepen door oudste dochter Amalia.
In het overzicht passeerden verder de hoogte-en dieptepunten van het koninklijke jaar de revue: het bezoek van de koning aan Israël, het staatsbezoek aan Indonesië, de toespraak op 4 mei op de lege Dam in Amsterdam, maar ook de niet begrepen vakantiereis naar Griekenland en de nasleep daarvan.
Corona de rode draad
De maker van het NOS Oranje-jaaroverzicht had dit jaar geen moeite om een rode draad te vinden voor de activiteiten van de koninklijke familie. Het thema stond zowel voor de Oranjes zelf als voor de uitzending eigenlijk in april al vast: de coronapandemie en alles wat daarmee te maken heeft.
In het overzicht rijgt het koningspaar het enige coronabezoek aan het andere, van ziekenhuis naar teststraat, van videovergadering naar theatervoorstelling met dertig man én anderhalve meter afstand. Maar al die betrokkenheid en medeleven, kwam in oktober in een ander daglicht te staan door de vakantietrip naar Griekenland. In het programma becommentarieert Kysia Hekster deze 'kras op het koninklijk blazoen'.
Het ruim een half uur durende programma brengt echter ook in herinnering dat het jaar 2020 in een geheel andere toonsoort begon. Na de frivoliteiten van de gebruikelijke wintersportvakantie in Lech was er een belangrijk staatsbezoek aan Indonesië. Achteraf ook het enige staatsbezoek in het coronajaar. Niet zonder reden was de visite gepland in het jaar dat Indonesië de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid vierde. De koning maakte namens Nederland excuses voor de excessen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.
Dat het staatshoofd dit deed, maakte het zo bijzonder, legt hoogleraar Gert Oostindie uit, ook al was de boodschap niet geheel nieuw. Vanuit Sumatra stapten koning en koningin vrijwel meteen in een Nederland in zogenoemde 'intelligent lockdown' en het 'nieuwe normaal', al weigerde de koning dat zo te noemen. Het is hoogstens 'tijdelijk normaal' benadrukte hij bij diverse gelegenheden, in de hoop en verwachting dat het échte normaal weer een keer terugkeert.
Afwijkend was in dat opzicht de Dodenherdenking op 4 mei op de lege Dam in Amsterdam. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, deelt met presentator Astrid Kersseboom haar indrukken van de nu al historische toespraak van koning Willem-Alexander. Daarin sneed hij onder meer het 'wegkijken' aan van zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina bij het leed dat de Joden werd aangedaan.
De focus in het programma van Etienne Glebbeek ligt zoals altijd op het koningspaar. Maar door de alternatieve 'thuis' editie van Koningsdag komen de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook nadrukkelijker in beeld en vanwege de rol van sociale media krijgt zelfs gravin Eloise, de veel besproken dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien aandacht.
© RB Hans Jacobs
Reacties