Koningin Máxima moest dinsdagmiddag het drukke Keizer Karelplein in Nijmegen oversteken om na haar bezoek aan concertgebouw De Vereeniging naar de tegenover gelegen Stadsschouwburg te gaan.
Het plein is verkeerstechnisch een rotonde, met veel hoofdwegen en daarom dus ook veel zebrapaden en stoplichten. De wandeling bleef dan ook niet helemaal onopgemerkt, maar tegelijkertijd was het weer opvallend hoeveel mensen het gezelschap straal voorbij fietsten of liepen. Als je een BN'er niet verwacht, dan zie je deze vaak ook niet.
Er is een fraaie foto van Wesley de Wit, waarop een fietser breed lachend in zijn camera kijkt. Met zo'n blik: ik zie je wel en zal eens even lachen voor de foto. Als die foto wordt gepubliceerd zullen bekenden van de fietsen hem vragen hoe het was om Máxima tegen te komen. Het antwoord moet hij echter schuldig blijven.
Hij keek namelijk alleen naar de fotografen en niet naar degene op wie zij zich richtten: koningin Máxima. Op de foto is die te zien achter de fietser, maar deze heeft haar ongetwijfeld niet opgemerkt. Het was een aardig intermezzo bij het bezoek dat door directeur Eva Middelhoff van beide culturele instellingen als 'troostrijk' werd omschreven.
,,Ze heeft uitgebreid de tijd genomen om met alle geledingen van de organisatie te praten, van kassamedewerker tot programmeur. Het geeft een enorme boost."
De directeur kreeg Máxima dinsdagmiddag twee uur lang op bezoek. In beide Nijmeegse cultuurtempels werden verschillende gesprekken gevoerd over de stand van zaken in de door de coronacrisis en alle daardoor geldende beperkingen zwaar getroffen cultuursector.
,,Het is heel belangrijk om ons verhaal te kunnen vertellen en het was eervol dat de koningin juist hier is gekomen. Ze is heel geïnteresseerd en weet er ook veel van", zei Middelhoff.
De koningin kreeg bij haar bezoek ook te zien hoe de Radboud Universiteit nu de concertzalen huurt voor hoorcolleges en examens en hoe de technici van De Vereeniging een livestream van de colleges verzorgen en ondertussen ook nog wat oppikken van de lessen.
Technicus Kees Zegers vertelde mee te luisteren bij sociale wetenschappen, maar niet bij filosofie. Dan waren zijn gedachten elders. Hij had echter een zesde zintuig ontwikkeld om te horen wanneer de hoogleraar aan het afronden was en hij weer in actie moest komen. 'Maar we missen de concerten en voorstellingen', bekende zijn collega Mehmet Kaya.
,,Alles is erop gericht om het hoofd boven water te houden", legde Middelhoff uit. Tijdens de gesprekken was al naar voren gekomen dat aanpassingen nog lang nodig zullen zijn. Zelf hoopte ze dat alles rond 2024 weer normaal zou zijn.
De koningin, die opmerkte het 'leuk' te vinden weer eens in het theater te kunnen zijn, sprak ook de wens uit dat er 'hopelijk' snel betere tijden aankomen, want zonder cultuur was het maar niks.
© RB Hans Jacobs
Reacties