Sjeika Latifa, een van de dochters van sjeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum van Dubai, heeft aandacht gevraagd voor het lot van haar oudere zus sjeika Shamsa (39). Dat meldt de BBC. Die heeft een brief in handen gekregen die Latifa eerder schreef aan de politie in Cambridge. Net als Latifa heeft Shamsa een vergeefse poging gedaan aan het vaderlijk gezag te ontkomen en een nieuw leven te beginnen in het Westen.
Het verhaal van de twee zussen is ingewikkeld. In het komende nummer van Royalty wordt uitgebreid aandacht besteed aan Latifa, de bekendste van de twee dankzij de BBC en acties die voor haar worden gehouden. Maar het familiedrama begon al in 2000 met de toen achttienjarige Shamsa. Die wist tijdens een familievakantie op het landgoed in het Engelse Surrey weg te glippen in de hoop haar leven naar eigen inzichten in te kunnen richten.
Haar vader zag dat anders. Zijn dochter was van huis weggelopen. Het was voor hem wel duidelijk dat ze in de war was. De sjeik beschikte over de middelen en mensen om Shamsa op te sporen en twee maanden later werd ze in Cambridge van straat gepikt en volgens een reconstructie met een helikopter eerst naar Frankrijk gebracht en daarna met een privévliegtuig naar Dubai gevlogen. Shamsa is sindsdien min of meer van de radar verdwenen.
Jongere zus Latifa dacht in 2002 met een auto de grens naar Oman over te kunnen steken en op die manier naar het Westen te kunnen reizen om daar op eigen benen te staan. ,,Heel naïef”, oordeelde ze daar later over. Ze werd aangehouden en net als haar zus jaren opgesloten en naar eigen zeggen gemarteld. De vrijheidsdrang werd daarmee niet onderdrukt en precies drie jaar geleden in februari 2018 deed Latifa een nieuwe poging.
Die eindigde uiteindelijk in een drama toen het schip waarop ze voer voor de kust van India werd onderschept door Indiase en Emirati speciale eenheden, die haar naar huis terugvoerden. Daar zit ze nu in eenzame opsluiting zoals de sjeika in heimelijke videofilmpjes aan haar vrienden heeft laten weten – opnamen die eerder deze maand werden vertoond in het BBC-programma Panorama.
De mensenrechtenafdeling van de VN heeft aan de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai deel uitmaakt, aan te tonen dat Latifa gezond is en dat ze het goed maakt. Een simpele verklaring, zoals de Emiraten via de ambassade in Londen afgaven, is niet voldoende. En Latifa wil dat ook wordt gekeken naar Shamsa.
Dat deed het Britse Hooggerechtshof al eens toen onderzoek werd gedaan naar sjeik Mohammed in de rechtszaak rond de zeggenschap over zijn twee kinderen met prinses Haya; in een rapport werd toen vastgesteld dat het aannemelijk en waarschijnlijk was dat hij achter de ontvoeringen van zijn dochters Shamsa en Latifa zat en dat de twee kinderen én Haya ook gevaar liepen.
Botsing
Twee vrouwen willen zelf beslissen hoe ze hun leven leiden. Shamsa wilde in Engeland blijven, Latifa zag zichzelf graag in de Verenigde Staten, ver van de regels die hun bestaan insnoerden in de tradities en waarden van een Arabische heersersfamilie. Sjeik Mohammed wil zijn gezag blijven uitoefenen. Niet alleen over Dubai maar zeker ook over zijn uitgebreide familie (dertig kinderen). Twee wereldbeelden botsen daarbij.
Vanwege de positie van de sjeik is er nog een delicate dimensie. Hij is emir van Dubai en premier en vicepresident van de Emiraten, bovendien is hij schathemelrijk en een van de belangrijkste 'paardenmensen' ter wereld. Dat zorgt ervoor dat niemand zich graag met zijn familiezaken bemoeit; onderzoek naar het wegvoeren van Shamsa uit Cambridge, dat begin in 2001, stuitte bijvoorbeeld steeds op gesloten deuren. Niet alleen in Dubai, maar ook in Engeland zelf.
© RB; Bron: BBC e.a
Reacties