Overnachten in het Oostenrijkse luxe ski-oord Lech is prijzig. In de loop der jaren heeft de verslaggever dan ook een alternatief gevonden in Feldkrich, aan de grens met Zwitserland en Liechtenstein.
Dat vraagt om voor dag en dauw opstaan teneinde met de eerste trein en vervolgens bus via Langen am Arlberg naar Lech te gaan voor de gebruikelijke fotosessie. Maar het scheelt behoorlijk op de kosten van zo'n uitstapje naar de sneeuw.
Omdat Feldkirch zoals gezegd op de grens ligt van Liechtenstein – je rijdt er met de bus zo naar toe – is het verblijf in Feldkirch meermaals gebruikt voor een bezoek aan het minivorstendom. Niet dat je er veel tijd voor nodig hebt, tenzij een fikse bergwandeling op het programma staat maar dat is in de winter niet altijd aan te bevelen of mogelijk.
Hoofdstad Vaduz is niet echt een reisbestemming om naar uit te zien. Eén winkelstraat (Städle) met minimaal aanbod – een paar souvenirwinkels, het postkantoor en als hoogtepunt het moderne en fraaie Kunstmuseum Liechtenstein afdeling Vaduz – is eigenlijk alles wat het stadje (5000+ inwoners) te bieden heeft.
En natuurlijk, het Schloss: voor wie de berg oploopt is het een stevige, maar interessante klim met mooi uitzicht over Vaduz en de Rijn. Maar het slot wordt gewoon gebruikt door erfprins Alois en zijn familie en is niet te bezichtigen. Naast het slot ligt een weide. Niks bijzonders, je kunt er zo koeien op laten grazen, maar op de nationale feestdag 15 augustus verandert het in de plek waar de Staatsfeiertag begint.
Een van de laatste uitstapjes naar Liechtenstein was in 2016; dat althans meldde Facebook.
© RB
Reacties