Prins Bernhard heeft een voorstel om afstand te doen van zijn prinselijke titel van de hand gewezen. 'Geen sprake van! Daarvoor is zijn loyaliteit aan de koninklijke familie, zijn ouders, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en aan de koning, zijn neef Willem-Alexander, te groot.' Vraag is of zo'n drastische maatregel Bernhard ook zou hebben geholpen.
Dit alles is te lezen in het nieuwe boek 'Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje' van de Parool-journalisten Michiel Couzy en Maarten van Dun, dat woensdag is verschenen.
De suggestie kwam meerdere keren van zijn communicatie-adviseurs. Die vertelden hem dat zijn reputatie onherstelbaar is beschadigd. Van het etiket 'pandjesprins' komt hij niet meer af en dat schaadt zijn andere belangen, zoals het Circuit Zandvoort.
Ze stellen Bernhard voor zijn omstreden vastgoedportefeuille te verkopen en zijn titel op te geven. Beide voorstellen worden afgewezen en de adviseurs staan niet lang daarna op straat. Maar de prins heeft de boodschap wel begrepen en schuift in Zandvoort vriend- en racecollega Jan Lammers naar voren om de woordvoering te doen. Achter de schermen blijft 'B' gewoon actief.
De suggestie van de adviseurs aangaande de prinsentitel klinkt erg naïef. Als het al mogelijk is, dan is het slechts een papierenhandeling. Ook zonder prinsentitel zou Bernhard voor het grote publiek en de over hem berichtende media 'prins' blijven. Titel of geen titel. Als middel om de publicitaire en andere druk te verlichten, is het een wassen neus.
Voor het bewijs hoeven we niet ver te zoeken. Kijk maar naar Bernhards nichtje prinses Margarita. Weliswaar prinses – van Bourbon-Parma – maar nooit lid geweest van het Koninklijk Huis. Zij zocht begin 2003 zelf de aandacht en kwam met beschuldigingen aan het wel staatsrechterlijk relevante deel van de familie. Dat leidde tot een mediastorm, maar die was er ook geweest als ze geen prinses was geweest.
Bernhard zal ook wanneer hij geen prins (meer) zou zijn niet aan media-aandacht ontsnappen. Het is immers niet de titel maar de verwantschap die hem voor publiek en media – al of niet terecht – interessant maakt.
Lees ook: Angst prins Bernhard voor boek niet terecht. Hij krijgt eerlijke behandeling
Het voorstel zijn vastgoedportefeuille van de hand te doen, was wellicht zinniger, maar ook hier kan een voorbeeld uit directe familie aangeven dat etiketten niet zo maar verdwijnen. 'Prins Pils' is een naam voor Willem-Alexander die zeker nog een paar keer per jaar opduikt. Bernhard zou met de verkoop van zijn huizenbezit – volgens de auteurs zijn pensioenvoorziening – van 'pandjesprins' hoogstens 'ex-pandjesprins' worden.
Hij zal er mee moeten leren leven.
Meer over het gedachtengoed van prins Bernhard, in een interview met hem uit 2005: Mijn vader is voor mij een goed klankbord
© RB Hans Jacobs
Zakenprins is het verhaal van een prins die vindt dat zijn afkomst er niet toe doet, maar die toch steeds wordt geconfronteerd met zijn koninklijke achtergrond. Wanneer botst de jacht naar succes van de eerzuchtige prins met zijn komaf en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid? [volg link naar uitgeverij De Bezige Bij]
Reacties