Prins Charles is terug in het geboorteland van zijn vader prins Philip en het land van zijn grootvader prins Andreas. ,,Griekenland is deel van wie ik ben. Mijn persoonlijke banden met Griekenland doen er voor mij toe. Ik herinner me mijn eerste bezoek aan Griekenland nog heel goed, ook al is het meer dan vijftig jaar geleden.”
De prins van Wales is woensdag samen met echtgenote Camilla in Athene aangekomen voor de viering van de 'bicentennial' van het begin van de Griekse revolutie en onafhankelijkheidsstrijd in 1821. Het duurde uiteindelijk nog tien jaar alvorens de Grieken het Ottomaanse juk afschudden en de eerste wankele schreden op het zelfstandige pad zetten.
Er zijn voor donderdag verschillende festiviteiten gepland, waaronder een militaire parade. De Griekse premier had gehoopt dat behalve prins Charles ook de Franse en Russische presidenten aanwezig zouden zijn, maar mede vanwege de coronacrisis stuurden die vertegenwoordigers – onder wie de Russische premier.
Voor Charles echter is het een nostalgische bezoek, ondanks alle formaliteiten. ,,Ik weet nog hoe onder de indruk ik was die eerste keer. Voor mij bracht dat eerste bezoek, maar ook de latere visites, de talrijke verhalen over de schoonheid en het karakter van Griekenland tot leven die ik tijdens mijn jeugd had gehoord.”
Opmerkelijk feit: Charles' ouders hebben Griekenland nooit (meer) bezocht. Philip – kleinzoon van koning George I – werd op 10 juni 1921 geboren op het eiland Korfoe, maar moest nog geen jaar later met zijn ouders en zussen halsoverkop vluchten aan boord van een door de Britten ter beschikking gesteld schip.
Zijn vader Andreas was ter dood veroordeeld omdat de Grieken het onderspit had gedolven in de strijd met aartsvijand Turkije en hij daar schuldig aan werd geacht. Voor Philip betekende deze ontsnapping het begin van een zwervend bestaan – zijn ouders gingen uit elkaar – dat uiteindelijk eindigde op twee stappen afstand van koningin Elizabeth.
Een hunkering naar Griekenland was er kennelijk niet en de wankele positie van de Griekse monarchie na de Tweede Wereldoorlog en de afschaffing ervan na 1974 waren duidelijk ook geen aanmoediging. De Deense koningin Margrethe hanteerde overigens een zelfde beleid ten aanzien van de Griekse republiek – het regime immers dat haar zus en zwager zo slecht en onheus behandelde.
Geen staatsbezoek van de Queen: zo ongeveer het enige Europese land dat ze nooit heeft bezocht. Charles echter liet zich door de sentimenten van zijn ouders niet weerhouden en was er in 2018 nog samen met Camilla. Ze komen er zelfs regelmatig, al of niet gezamenlijk. Charles is ook gek op de monnikenrepubliek Athos; sinds 1994 is hij lid van de 'vrienden van Athos'.
Het eerste bezoek van Charles was overigens in september 1964 voor het huwelijk van koning Constantijn en koningin Anne-Marie. De tweede, officiële visite, volgde pas in 1998.
© RB Hans Jacobs
Reacties