Koning Felipe heeft donderdag geschiedenis geschreven door in gezelschap van koningin Letizia op staatsbezoek te gaan in het kleine buurland Andorra. Daar was nog geen Spaanse koning op bezoek geweest. Felipe's vader Juan Carlos vond het in bijna veertig jaar regering kennelijk niet de moeite waard.
Voor het tussen Spanje en Frankrijk in de Pyreneeën gelegen prinsdom is het staatsbezoek een belangrijke erkenning. Bij aankomst in de hoofdstad werd het koningspaar in het parlement, la Casa de la Vall, begroet door co-prins Joan Enric Vives, bisschop van het in Catalonië gelegen Seu de Urgell. De andere co-prins stuurde zijn vertegenwoordiger, Patrick Strzoda.
Andorra heeft namelijk net als de geheel door Italië omsloten minirepubliek San Marino twee staatshoofden. Alleen komen die anders dan in San Marino niet uit de eigen bevolking, maar op basis van een in 1278 gesloten verdrag uit het buitenland. De bisschop van Urgell én de graaf van Foix kregen toen zeggenschap, en via de Franse koningen kwam die terecht bij de president, als rechtsopvolger van de graven van en koningen.
De bisschop komt met enige regelmaat in Andorra kijken, maar de Franse president beperkt zich tot een enkele visite tijdens zijn ambtstermijn in Parijs. De inwoners van Andorra moeten elke vijf jaar maar afwachten wie de kiezers in het buurland tot staatshoofd kiezen – die persoon, nu bijvoorbeeld Emmanuel Macron, wordt automatisch hun co-prins.
Macron had donderdag in Griekenland zullen zijn voor de viering van de tweehonderdste verjaardag van het begin van de onafhankelijkheidsstrijd. Hij bleef echter thuis vanwege de coronacrisis, en besloot ook niet om even naar Andorra te komen om als 'Copríncep' de koning van Spanje te verwelkomen en ontvangen.
De rol van bisschop en president als staatshoofd is sinds 1993 louter nog symbolisch. Een anachronistisch overblijfsel uit die oude tijd. Andorra kreeg in 1993 een nieuwe staatsstructuur, waarbij Urgell en Parijs hun zeggenschap grotendeels opgaven en waardoor ook de Verenigde Naties ervan overtuigd waren dat het prinsdom als waarlijk soevereine staat een plekje verdiende in de volkerengemeenschap.
Enfin. Koning Felipe en koningin Letizia werden tevens ontvangen door de Síndic General van Andorra, Meritxell Palmitjavila en na het tekenen van het gastenboek bezochten ze ook het gemeentehuis waar, de cónsol major, Conxita Marsol, en de cónsol menor, David Astrié, op hen wachtten. De dag werd afgesloten met een door de co-prinsen aangeboden officieel diner. Premier Xavier Espot biedt vrijdag een etentje aan.
Met zijn tweedaagse staatsbezoek, dat vrijdag een meer cultureel karakter krijgt, voldoet de Spaanse koning aan de eigen traditie dat hij het land bezoekt waar de Ibero-Amerikaanse top wordt gehouden. Andorra is 21 april de gastheer van de XXVIII Cumbre Iberoamericana de Jefes de Estado y de Gobierno.
De Spaanse krant ABC schrijft: Felipe's overgrootvader koning Alfonso XIII zou in 1924 als eerste Spaans staatshoofd Andorra meenemen bij een bezoek aan aan Lérida en de Aran-vallei toerde, maar uiteindelijk besloot hij het prinsdom over te slaan. Voor Felipe is historische visite zijn elfde staatsbezoek na die aan Frankrijk, Mexico, Portugal, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Peru, Marokko, Argentinië, Korea en Cuba.
© RB Hans Jacobs; Beeld: Casa Real
Reacties