Koningin Máxima heeft donderdag via Zoom uitgebreid een werkbezoek gebracht aan Karakter, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie.
Bestuursvoorzitter Erica Harteveld had tijdens het vrituele bezoek, dat in feite bestond uit een aaneenschakeling van vier 'rondetafelgesprekken', de lastige en soms ondankbare taak de klok in de gaten te houden. De koningin had namelijk ,,heel veel vragen” maar vooraf was een strak tijdschema opgesteld zodat de ,,mevrouw van de klok” - zoals Harteveld door Máxima werd genoemd - regelmatig moest ingrijpen om te zorgen dat alle gesprekspartners hun zegje konden doen.
De jonge Rens zorgde voor een lichte noot toen hij samen met zijn ouders in beeld verscheen die vertelden over hun ervaringen met Karakter en het Centrum Jonge Kind, waar kinderen tot acht jaar met problemen in de ontwikkeling zoals autisme onderzocht en behandeld.
“Hi koningin, ik heet Rens. Mama en papa hebben je vaak op tv gezien”, opende de jongen het gesprek. ,,Ja, af en toe kom ik in het nieuws”, gaf de koningin toe. ,,Hoe gaat het met jou?”, wilde ze vervolgens weten. “Het gaat goed op school. Ik heb heel veel juffen”, vertelde Rens, die toch nog een prangende vraag had. ,,U heeft toch een hele luxe auto?”
Een moeder die opmerkte dat je als ouder het liefst hebt dat ,,je kind normaal is” kreeg vanuit de huiskamer direct tegenwerpingen van de betrokkene, bij wie op haar dertiende werd vastgesteld dat ze autisme heeft. Máxima schoot in de lach. ,,Zit ze er bij?” vroeg ze, waarop de dochter even in beeld kwam en zwaaide naar de koningin. Toen de diagnose eenmaal was gesteld en het meisje naar speciaal onderwijs kon gaan, was het goed gekomen.
Tijdens het anderhalf uur durende 'bezoek' kwamen alle aspecten van de zorg en hulp aan bod, waarbij Máxima vooral benieuwd was naar de wijze waarop Karakter naast de zorg ook opleiding, wetenschappelijk onderzoek en zorgvernieuwing voorop stelt. De koningin wilde weten wat er in de loop der jaren is veranderd en merkte op dat ze door ervaringen van een vriendin wist dat bijvoorbeeld autisme niet overal in de wereld hetzelfde wordt behandeld.
In het afsluitende gesprek ging het over de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor kinderen die hoogintensieve zorg nodig hebben. Omdat scholen dicht gingen vielen de zo belangrijke vaste structuren weg en tijdens de tweede lockdown was er in veel gezinnen, net als in de rest van de samenleving minder veerkracht, waardoor er meer problemen ontstonden. Er werd dan ook gewaarschuwd voor een vierde golf. Niet van het coronavirus maar van geestelijke gezondheidszorg.
© RB
Reacties