Het leek een goed idee. Een blog bijhouden over het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Argentinië eind maart 2006. Prinses Máxima ging mee, en dat alleen al was bijzonder. Zo ontstond RoyalblogNL, op dat moment als verlengstuk van de berichtgeving in de regionale dagbladen.
Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Het samenwerkingsverband van de bladen (GPD) is eind 2012 opgeheven en Royalblog bestaat nog. En is deze week dus jarig. Het onderstaande artikel was één van de eerste op de site. De teller geeft aan dat er sindsdien meer dan 10.000 zijn bijgekomen, de ruime 3000 op de Engelstalige pagina niet meegeteld.
Royalblog ging jarenlang hand in hand met de regionale bladen, die op hun pagina's ook naar de site verwezen. Na 2012 veranderde dat. Het ANP begon een eigen berichtendienst voor 'royalty', waarop veel media intekenden. En die media hadden inmiddels ook eigen websites met 'royaltynieuws'.
De verslaggever van Royalblog werd hofleverancier van die dienst en daarmee in feite een concurrent van de eigen site, waardoor het aantal artikelen drastisch verminderde. Sinds 2013 werden meer dan 9100 berichten geschreven voor die nieuwe dienst.
Het aantal bezoekers werd uiteraard ook minder. De berichten die altijd op Royalblog te vinden waren, konden nu worden gelezen bij Oranje Boven, Blauw Bloed, Royalty of Vorsten, of bij De Telegraaf en andere media. Dezelfde verslaggever, maar in een andere 'winkel'. En wat minder zichtbaar.
Inmiddels is er weer wat ruimte voor RoyalblogNL. Voor een andere kijk op koninklijk nieuws, of aanvullingen op het bestaande aanbod. Om te zeggen dat Koningsdag in Eindhoven geen goed idee is - de meningen verschillen daarover - of dat een boek over prinses Irene en prins Carlos Hugo weliswaar 'nieuw' is maar slechts weinig 'nieuws' bevat. Op naar een volgend jaar derhalve. HJ
Máxima als 'La Reina de los Pobres'
28 maart 2006. Niet koningin Beatrix maar prinses Máxima staat voor de Argentijnen centraal tijdens het Nederlandse staatsbezoek. Dat is in haar geboorteland natuurlijk ook logisch. Máxima maakte eind vorig jaar (2005) veel indruk toen naar Buenos Aires kwam om met regeringsleiders en bankiers te praten over het verstrekken van microkredieten.
,,Ik wil mijn steentje bijdragen en wat terugdoen voor mijn land," aldus de prinses. ,,Bijna de helft van de Argentijnse bevolking leeft onder de armoedegrens. Maar slechts 20.000 mensen kunnen een kleine lening krijgen om zichzelf te redden. Er is heel veel werk te doen." De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Vanuit elke krantenkiosk in Buenos Aires lachtte Máxima de voorbijgangers toe, ook om de hoek van haar ouderlijke woning in de calle Uriburu.
'La Reina de los Pobres - de koningin van de armen' komt, meldde het weekblad Semana. 'Sinds Diana heeft de wereld niet meer zo'n charismatisch persoon en populaire prinses gekend'. Enig melodrama is de Argentijnen niet vreemd. Maar de 'nobleza gaucha' is dan ook 'intelligent, elegant, sympathiek en heeft twee kinderen die het beste van het Nederlandse volk vertegenwoordigen'.
Vijf miljoen Argentijnen lijden honger en dat terwijl het land genoeg voedsel produceert om 300 miljoen mensen te voeden. Overal zijn ook bedelaars. Veel gezinnen moeten rondkomen van nog geen honderd euro per maand. Dertig jaar geleden behoorde zeventig procent van de 38 miljoen Argentijnen tot de middenklasse, nu nog maar dertig procent. De financiële crash van vijf jaar geleden heeft miljoenen letterlijk beroofd van al hun (spaar)geld. Ook nu slaagt de regering er niet in de inflatie (meer dan elf procent) echt te beteugelen.
Volgens de prinses is echter vooruitgang geboekt. Na het staatsbezoek neemt ze haar gezin en schoonmoeder Beatrix mee naar de arme noordelijke provincies Salta en Jujuy, waar Máxima in december ook was, om hen te laten zien wat met microkredieten kan worden gedaan.
© RB Hans Jacobs; Beeld: foto boven bij staatsbezoek in Argentinië 2006
Van harte gefeliciteerd. En, uit de grond van mijn hart, nog vele jaren. Ik kijk vrijwel dagelijks op de site en geniet vooral van de wat dieper gravende stukken.
Geplaatst door: A. van Rijn | 30 maart 2021 om 18:05