Met correcties en aanvullingen
,,Zijne Majesteit zal herinnerd worden als een geliefde, visionaire monarch die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de culturele identiteit, nationale eenheid en economische ontwikkeling in KwaZuluNatal en daardoor aan de ontwikkeling van ons land als geheel”, aldus de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.
Hij reageerde met deze woorden op de bekendmaking eerder vrijdag van het overlijden van koning Goodwill Zwelithini ka Bhekuzulu. De traditionele leider van de Zulu-gemeenschap werd 72 jaar. Hij regeerde sinds het overlijden van zijn vader in 1968 en was in 1971 gekroond.
President Ramaphosa heeft aangekondigd dat de 'leeuw' (Ingonyama – een woord dat veel mensen zullen kennen uit de Lion King) en 'speciale officiële begrafenis' krijgt, met militaire eer. Maar Ramaphosa wacht nog een moeilijke taak om te bepalen in hoeverre de Zulu-gemeenschap binnen de geldende coronaregels de laatste eer kan bewijzen aan Goodwill Zwelithini.
De koning wordt opgebaard in het Khethomthandayo Royal Palace.
Goodwill Zwelithini (14 juli 1948) was zes keer gehuwd. Eén van zijn echtgenotes (nummer drie), Mantfombi Dlamini, is een zus van koning Mswati III van eSwatini (Swaziland). Haar zoon prins Misuzulu (23 september 1974) wordt wel getipt als mogelijke opvolger.
Zijn halfbroer prins Lethukuthula (1970) gold lang eveneens als kanshebber. Hij werd echter vorig jaar november vermoord. [The 50-year-old eldest son of King Goodwill Zwelithini was found dead by security guards at his home at a Northwold residential complex in Johannesburg on November 6.]
Binnen de familie zou geen duidelijkheid bestaan over wie de koning moet opvolgen. De huwelijken die Goodwill heeft gesloten hebben niet alle dezelfde waarde, maar Misuzulu heeft goede papieren vanwege zijn dubbele koninklijke afstamming. De koning had naar verluidt 32 kinderen, al bestaat er onzekerheid over het precieze aantal.
Koning Goodwill stond in Zuid-Afrika, waar hij een van de traditionele koningen is, bekend om zijn royale levensstijl, met voor al zijn vrouwen een eigen paleis. Ook op andere uitgaven voor het koninklijk huishouden werd niet beknibbeld – dat hoefde ook niet mede dankzij een riante toelage uit de Zuid-Afrikaanse staatskas.
© RB
NB In de eerste versie van het verhaal werd prins Lethukuthula ten onrechte nog levend en als kanshebber voor de troon opgevoerd. In de geraadpleegde bronnen was zijn overlijden (moord) niet verwerkt.
Reacties