De beeldenstorm in Barcelona gaat door. Zaterdag is aan de voet van de obelisk op de kruising van de Avenida Diagonal en de Passeig de Gràcia de steen met daarop het wapen van koning Juan Carlos verwijderd. De gemeenteraad had daar vorig jaar oktober toestemming voor gegeven.
De afgelopen jaren zijn in de Catalaanse hoofdstad tal van verwijzingen naar de monarchie, en in het bijzonder naar de in 2014 afgetreden Juan Carlos uit de openbare ruimte weggehaald: borstbeelden, portretten, maar ook de namen van gebouwen, straten en pleinen.
Dat laatste is ook van toepassing op het plein waar de obelisk staat. Dat was tussen 1981 en 2017 vernoemd naar koning Juan Carlos, als eerbetoon aan zijn rol bij de mislukte staatsgreep op 23 februari 1981. Vier jaar geleden besloot Barcelona echter het plein de traditionele naam Praça del Cinc d'Oros in ere te herstellen.
De verwijzing naar Juan Carlos op het monument was daarom niet langer passend, aldus de republikeinse burgemeester Ada Colau. Voor de bewoners van het plein is het overigens te hopen dat hun adres dat van de twee kruisende, doorgaande avenues is. De Praça (plaza in het Spaans) is de afgelopen honderd jaar al vaak van naam veranderd.
Het is daarmee een goed voorbeeld van het gezegde dat de overwinnaar de geschiedenis schrijft. Begin vorige eeuw werd besloten de president van de eerste republiek (in 1873) Francesc Pi i Margall te eren. Er moest ook een monument komen: een negentien meter hoge obelisk, die pas in 1934 werd neergezet en bekroond met een beeld dat de republiek moest uitbeelden.
Spanje had toen net de monarchie voor de tweede keer afgeschaft. De tweede republiek was geen lang leven beschoren en na een bloedige burgeroorlog kwam de macht in handen van generaal Francisco Franco. Elke verwijzing naar de republiek werd verwijderd. De Plaça de Pi i Margall werd de Plaça de la Victòria, met bijpassend beeld.
Franco overleed in 1975 en Spanje kreeg weer een koning. Die zorgde er in 1981 voor dat een staatsgreep van Franco-getrouwen mislukte en Barcelona besloot het plein een nieuwe naam te geven: Plaça de Juan Carlos I. Die naam hield dus tot 2017 stand.
Dat het wapen van de koning-emeritus juist dit weekeinde werd weggehaald, had ook een reden. Op 14 april was het precies negentig jaar geleden dat de tweede republiek werd uitgeroepen. Dat werd met de verwijdering dus ook symbolisch herdacht.
© RB; Bron; El País e.a.
Reacties