Koning Abdullah van Jordanië gaf in 2013 een zeer openhartig interview aan The Atlantic Magazine. Hij sprak over zijn koningschap, zijn twijfels en naïviteit. problemen met zijn familie, de weerstand van de geheime dienst, en de aanstelling in 2009 van zijn zoon Hoessein tot kroonprins.
,,Instellingen die ik had vertrouwd, waren gewoon niet aan boord" 'zei hij, waarbij hij als voorbeeld de mukhabarat of de geheime politie noemde. Hij zei dat hij zich aanvankelijk niet had gerealiseerd hoe diep ,,conservatieve elementen" waren ,,ingebed in bepaalde instellingen" zoals de mukhabarat. ,,Twee stappen vooruit, één stap achteruit," voegde hij eraan toe. De geheime dienst speelt nu ook weer een belangrijke rol in de gefragmenteerde berichtgeving rond prins Hamza(h).
Uit het vraaggesprek:
Natuurlijk, ook de koninklijke familie staat niet boven de wet. ,,Als je mijn zoon betrapt op corruptie dan sleep je hem voor de rechter. Ik heb dat vanaf de eerste dag gezegd. Niemand in de koninklijke familie is onmisbaar. Dat besef ik door de gebeurtenissen van de Arabische lente en de val van regeringen nog meer." En dat er ook binnen zijn familie corruptie voorkomt, ontkende hij niet.
De koning sprak met Jeffrey Goldberg, een journalist die hij al jarenlang kent en helemaal vertrouwt. Hij praatte vrijuit over regeringsleiders in de buurlanden, was hoopvol over de toekomst van Jordanië, maar verraadde ook zijn angsten en twijfels. Ook koningin Rania kwam aan het woord, maar haar aandeel was beperkt.
Sinds het uitbreken van de revoluties in de Arabische landen en de kritiek die in conservatieve kringen in Jordanië op haar zijn geuit, is ze naar de achtergrond gedrongen. ,,In goede tijden zijn mensen eerder bereid om je het voordeel van de twijfel te geven. In moeilijke tijden weet je dat mensen zelfs twijfelen wanneer je de waarheid zegt. Mensen zijn niet genereus. Ze geven je niet het voordeel van de twijfel", zei Rania.
Abdullah daarentegen nam geen blad voor de mond en spaarde ook zijn familie niet. Hij wil van Jordanië een constitutionele monarchie maken, maar daarvoor krijgt hij in de handen niet op elkaar, bekende hij. ,,Nee, mijn familie heeft niet door dat we moeten veranderen. Dat er anders over vijftig jaar geen monarchie meer is’, aldus Abdullah in het over vele maanden uitgesponnen gesprek voor The Atlantic Magazine.
,,Ze zijn niet dagelijks betrokken bij de regering. Hoe verder je van de troon staat, hoe meer je je prins of prinses voelt. Ik denk dat dat in alle koninklijke families zo is. Hoe verder van de troon, hoe meer je hecht aan absolutisme. Dat is de beste manier om het te beschrijven. En het werkt gewoon niet."
Hij vond ook dat de koninklijke familie het goede voorbeeld moet geven. Dat valt niet mee want zijn huisregels bevallen niet iedereen. ‘Zijne Majesteit is Zijne Majesteit, en als Zijne Majesteit vindt dat dit een probleem is, dan heeft Zijne Majesteit gelijk’, was het antwoord van een familielid dat om begrijpelijke redenen anoniem wilde blijven.
Hij hoopte dat zijn oudste zoon kroonprins Hoessein/Hussein hem op een dag als constitutioneel monarch kan opvolgen. Abdullah voelde zich wel schuldig dat hij de toen in de Verenigde Staten studerende Hoessein (destijds 18) al op vroege leeftijd heeft aangewezen als troonopvolger.
,,Ik wilde duidelijkheid", zei de koning die zelf pas twee weken voor het overlijden van zijn vader koning Hoessein werd aangewezen ten koste van zijn oom prins Hassan. ,,Maar mijn zoon was er niet blij mee. Hij mist de kans om in anonimiteit en vrijheid op te groeien zoals ik dat wel kon doen."
© RB Hans Jacobs; Bron: The Atlantic Magazine (2013)
- Zie ook: Jordaanse koning Hoessein liet door vier huwelijken een omvangrijke familie na
- Koning Abdullah laat prins Hassan bemiddelen met prins Hamzah
- Prins Hamzah in het oog Jordaanse storm
- Koningin Noor, moeder prins Hamzah, bidt om 'waarheid en gerechtigheid'
- Jordaanse koning Abdullah heeft een moeilijke verhouding met zijn familie
- Hoessein nieuwe kroonprins van Jordanië
Reacties