Het is een kroonjaar voor koningin Elizabeth. Ze wordt woensdag 95 jaar. Een gewone verjaardag wordt het natuurlijk niet, nog geen twee weken na het overlijden van haar man prins Philip. Die had in juni honderd jaar kunnen worden. De coronapandemie laat die maand de officiële viering van haar verjaardag - Trooping the Colour - niet toe.
Zie ook: Koningin Elizabeth is met 95 jaar nu de oudste van het koninklijk bedrijf
'Long live our noble Queen' zingen de Britten in hun volkslied, 'happy and glorious, long to reign over us'. Die zegewens wordt bewaarheid. Jammer voor de duimendraaiende prins Charles (72), maar het ligt niet voor de hand dat de 'Queen' het voorbeeld van haar Nederlandse collega's Juliana en Beatrix zal volgen en met pensioen gaat. Traditie en plichtsbesef staan dat niet toe.
,,Koningin ben je voor het leven'', heeft Elizabeth zelf gezegd. Ze wijst er daarbij fijntjes op dat nog nooit een Britse koning vrijwillig is afgetreden. Het is ook niet echt een discussie in het Verenigd Koninkrijk.
ROUTINE
Elizabeth heeft van haar vader een hang naar perfectie meegekregen en een ouderwets plichtsbesef. 'Lilibet' heeft altijd volgens een strikte routine geleefd. Alleen het klimmen der jaren heeft daar subtiele veranderingen in gebracht.
De dag begint normaal gesproken om half acht met een klop op de deur en een 'goedemorgen Ma'am'. De gordijnen gaan open, het bad wordt gevuld en onder het genot van twee kopjes thee, kleedt de koningin zich aan, onderwijl luisterend naar de radio.
Echtgenoot Philip, met wie ze 73 jaar was getrouwd, kwam Elizabeth tegen bij het ontbijt. Onder het eten werd altijd weinig gepraat: het is tijd voor het doornemen van de ochtendkranten. Tegen tien uur, wanneer de eerste brieven zijn gelezen, komen de eerste 'red boxes', de tassen met regeringsstukken.
De verdere dagindeling werd bepaald door ontvangsten, overleg met de staf, het bepalen van het menu voor het avondeten - in coronatijd zijn door digitale ontmoetingen bij gekomen. 's Avonds werd vroeger altijd naar het BBC-nieuws gekeken.
Meestal komen ook de regeringsstukken weer op tafel. Elizabeth regeert nog altijd over zo'n zestien landen en wil van alles op de hoogte blijven.
Elizabeth leidt op dit moment nog meer dan voorheen een volledig afgeschermd leven. Vroeger wilde ze met een vriend en raadgever nog wel eens op maandagavond in de stad een bioscoopje pakken en een incognito ergens gaan eten. Tegenwoordig zit de 'Queen' meestal thuis.
In Windsor Castle voelt ze zich ook écht thuis. Daar is ook tijd voor haar grote passie, paarden. De bezoekjes aan de paardenraces, Royal Ascot en de Derby in Epsom voorop, behoren normaal gesproken tot de hoogtepunten van het sociale jaar. Ook jagen, op herten in Schotland en korhoenders op het landgoed van Sandringham, houdt de majesteit in goede conditie.
CADEAU
Wat geef je de rijkste vrouw van Groot-Brittannië voor haar verjaardag? Het antwoord op die vraag kwam twintig jaar geleden van de BBC. Je geeft haar nog een verjaardag, en nog één en nog één. Want net als bij koningin Beatrix het geval was, zijn werkelijke verjaardag en de viering daarvan gescheiden. De 'officiële' verjaardag is op de tweede zaterdag van juni, met een 'lintjesregen' en 42 saluutschoten.
Maar daarmee heeft Elizabeth II (in Schotland is ze overigens niet de tweede, maar pas de eerste Elizabeth) slechts twee 'birthdays'. In het Gemenebest krijgt de vorstin er nog een paar bij, want Canada, Australië en Nieuw-Zeeland vieren de dag elk op een andere datum, in mei en juni. West-Australië doet daar niet aan mee, dat kiest voor september. Vandaar de bijzondere gelukswens: 'Happy Birthday Ma'am, whenever it is!' - gefeliciteerd, wanneer het ook mag zijn.
© RB Hans Jacobs; Beeld: © MPE Patrick van Katwijk (archief), screenshots
Reacties