Groothertogin Maria Teresa verpakt haar scherpe kritiek op prins Harry en Meghan in cadeaupapier. Maar de boodschap in een televisie-interview met ABC is duidelijk: je loopt niet weg voor je plicht, en er komt meer bij kijken wanneer je wordt verwelkomd in een koninklijke familie.
Groothertogin Maria Teresa komt er goed vanaf in het vraaggesprek. Moeilijke vragen zijn er niet. Geen woord over het schandaal dat het groothertogdom en de monarchie op zijn grondvesten deed schudden en waarin zij als 'feeks van het paleis' een dubieuze rol speelde. Ook geen verwijzingen naar de moeilijke verhouding met schoonmoeder wijlen groothertogin Joséphine-Charlotte.
Dat laatste geeft Maria Teresa overigens wel enig recht van spreken wanneer Meghan ter sprake komt. De hertogin van Sussex hield het nog geen drie jaar vol bij de Windsors en vertrok bij de eerste tegenwind. Maria Teresa had te maken met een schoonmama die haar als 'burgermeisje' niet geschikt achtte voor haar zoon erfgroothertog Henri.
Dat leidde tot veel conflicten.
Maria Teresa is echter gebleven. Zoals keizerin Michiko bleef en keizerin Masako niet wegvluchtte. Dat is niet gezegd dat Meghan niet voor zichzelf mocht kiezen, maar zij kreeg een veel warmer welkom dan de drie andere M's dat kregen – al was Masako wel welkom in de familie, maar kwam de weerstand van de Keizerlijke Hofhouding.
Maria Teresa kreeg dus geen moeilijke vragen in het vraaggesprek dat werd afgenomen in kasteel Berg. De interviewster kon haar opwinding en verbazing over dit 'Disney'-achtige Chatêau niet verbergen of onderdrukken. Heel anders dan de ABC-ploeg die een dag later berichtte over koning Mswati III van eSwatini (Swaziland).
In Luxemburg echter geen onvertogen woord.
,,Het ergste wat je kunt doen is verliefd worden op de kroonprins. Wat een probleem. Maar het moment dat ik hem zag, was ik verkocht”, vertelde de van oorsprong Cubaanse Maria Teresa over haar studietijd, toen ze na een eerste ontmoeting verliefd werd op de toenmalige erfgroothertog Henri. Veertig jaar later zijn ze nog steeds samen. Op Valentijnsdag markeerden ze hun robijnen huwelijksverjaardag.
,,Mijn Cubaanse familie vormde mijn ruggengraat. Dat is de wortel van wie ik ben. De grootste moeilijkheid was om een publieke persoonlijkheid te worden. Als je een koninklijke familie binnenkomt dan trouw je ook met het instituut en met het land”, aldus Maria Teresa (65).
Welk advies zou u geven aan een 'outsider'? U was zelf immers een van de eerste outsiders in een koninklijke familie? [slechte research: keizerin Michiko, Pieter van Vollenhoven en de koninginnen Sonja en Silvia waren haar al voor gegaan]
,,Je moet goed begrijpen wat je moet opgeven en ook wat je moet geven. We geven de indruk dat het lidmaatschap van een koninklijke familie een sprookje is, met rode lopers en diademen, en mooie dingen. Laat ik eerst maar eens zeggen dat je flinke koppijn krijgt wanneer je bij een staatsbanket vijf uur lang een diadeem draagt. Dat is ook de andere kant van de realiteit.”
,,Het is leven dat méér van je vraagt. Toewijding en dingen doen zonder te klagen. En als je geconfronteerd wordt met situaties waarin je niet kunt doen wat je zou willen doen, nou, danga je niet het hele systeem waartoe je behoort aan de kaak stellen, meende de groothertogin. ,,Je hebt geluk dat je hierin getrouwd bent.”
© RB; Bekijk het interview op YouTube
Reacties