Naast 'zakelijk' koninklijk nieuws waren er ook opmerkelijke koninklijke 'varia'. Een kort overzicht:
De Japanse keizer Naruhito heeft dinsdag even lekker in de paleistuin kunnen werken. Daar stopte hij van twee verschillende soorten rijst zo'n 180 zaden in een kweekbed, elk van dertig bij dertig centimer. Het ging om glutenvrije Nihonmasari en om Mangetsumochi rijst.
Het is de bedoeling dat de zaadjes uitkomen, en wanneer dat in mei is gebeurd komt de keizer terug om ze in een rijstveld te steken (foto uit 2020). In de herfst wordt er geoogst en de rijst wordt dan gebruikt bij Shinto-rituelen in het paleis, en het Niinamesai-oogstfestival in november.
Maandagavond heeft koningin Margrethe met het plaatsen van kaarsen voor een raam van Marselisborg Slot bij Aarhus de bevrijding herdacht van het Oostzee-eiland Bornholm op 5 april 1946, een jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Het strategisch gelegen Deense eiland werd aan het einde van de oorlog op de Duitse bezetters veroverd/bevrijd door de Sovjet-Unie, die er daarna niet meteen afstand van deed. Het eiland telt 39.000 inwoners en is iets groter (588 km2) dan Texel (463 km2).
Koning Norodom Sihamoni en koningin-moeder Monineath van Cambodja zijn maandag vanuit Beijing (Peking) teruggekeerd in Phnom Penh. Moeder en zoon hebben daar weer een maand doorgebracht, zoals de laatste jaren gebruikelijk. Leden van regering en parlement verwelkomden hen al even traditioneel op het vliegveld.
De koningin heeft China in feite tot tweede thuis gemaakt, mede door de loop van de geschiedenis waarin haar man koning Norodom Sihanouk daar jaren in ballingschap verbleef. In zijn latere leven en na zijn troonsafstand in 2004 kreeg hij er medische verzorging en woonde er het grootste deel van het jaar.
Monineath gaat minstens twee keer per jaar een maand naar Peking, en haar zoon koning Sihamoni gaat steeds mee. Hij kan op die manier ook even ontsnappen aan het besloten hofleven in eigen land.
© RB; Beeld: sociale media
Reacties