De registratie van de uitvaart van prins Philip was sober en ingetogen. Er waren duidelijk afspraken gemaakt tussen Buckingham Palace en de regisseur. Dat betekende dat de leden van de koninklijke familie in St George's Chapel nauwelijks in beeld kwamen, al helemaal niet van dichtbij. The Queen bleef vrijwel geheel uit beeld.
Vanuit het oogpunt van een waarnemer was dat een groot gemis tijdens de uitzending van de dienst. Het moment suprême werd zelfs bijna overgeslagen. Terwijl de doedelzakspeler in een zijgang zijn droevige deuntje speelde, verdween in de 'Quire' – het koor van de kerk – de catafalk met de kist langzaam naar beneden: in de crypte.
Een emotioneel moment, zoals iedereen kan beamen die wel eens een crematie heeft bijgewoond. Maar de televisie schakelde weg en de meeste kijkers zullen van het zakken van de kist niets hebben meegekregen. De camera's richtten zich daarna op het eerbetoon van de 'bugglers' en de trompetisten om pas voor het slot van de plechtigheid weer beelden te tonen uit de Quire.
Daar stond de kist dus niet langer opgesteld.
Voor de koninklijke familie was het respecteren van de privacy uiteraard prettig en terecht. Maar het maakte van de dienst voor de neutrale toeschouwer een zakelijke bedoening. Het ontbreken van een echte congregratie, van samenzang en andere vaste elementen van zo'n dienst, droegen daaraan bij.
Alleen het beeld van de eenzame koningin Elizabeth – op grond van de coronaregels mocht niemand in haar buurt komen – riep wél emoties en verdriet op. Terwijl de tabloids ná afloop helemaal los gingen omdat de broers Harry en William met elkaar opliepen en praatten op weg naar het kasteel.
Wie zich nog de beelden herinnert van de uitvaart van prins Claus in 2002, en hoe koningin Beatrix in haar verdriet werd gesteund door haar zoons en schoondochters, kan bedenken hoe alleen de Queen daar in haar kerkbankje zat. Nog maar drie jaar geleden zat ze daar nog te glunderen bij het huwelijk van kleinzoon prins Harry – maar mét Philip aan haar zijde en de rest van de familie dichtbij.
[Opmerkelijk detail: de koningin droeg bij de uitvaart dezelfde broche die ze in 2018 bij het huwelijk droeg: de rijkelijk van parels en diamanten voorziene Richmond broche, die Elizabeth in 1953 erfde van haar grootmoeder koningin Mary.]
Het is goed ook in herinnering te brengen hoe lang Elizabeth en Philip al samen waren. Hun eerste échte kennismaking was in 1939. Hij was toen achttien en zij dertien. Dat is 82 jaar geleden. Volgens de overlevering heeft Elizabeth daarna nooit naar andere mannen omgekeken. Ze verloofden zich in 1946 en huwden in 1947 – een huwelijk dus van 73 jaar en een paar maanden.
In het voorbije jaar bracht het paar ook weer meer tijd samen door. Philip, die na zijn pensionering in 2017 op het landgoed Sandringham was gaan wonen, werd aan het begin van de coronacrisis en nationale lockdown geadviseerd zijn intrek te nemen in Windsor Castle.
Op die manier was het iets makkelijker een beschermende 'bubbel' rond het hoogbejaarde koningspaar aan te houden. Na de zomervakantie, toen de maatregelen wat waren versoepeld dacht hij terug te kunnen keren naar Sandringham, maar die vreugde was maar van korte duur.
In februari verdween Philip voor een maand naar het ziekenhuis, om drie weken na thuiskomst te overlijden. Dat betekent dat de koningin komende week voor het eerst in zo'n 75 jaar haar verjaardag – ze wordt 95 – zonder hem moet vieren. Nou ja, vieren.
© RB Hans Jacobs; Beeld: screenshots BBC e.a.
- Zie ook: Koets van Philip bij afscheid in Windsor
- Rouwwimpels, vlaggen halfstok, klokgelui
- Philip krijgt laatste rustplaats pas na overlijden Queen, samen in aparte kapel
- Uitvaart Philip tot de minuut uitgewerkt; alleen naaste familie bij dienst in Windsor
- Duitse familie van prins Philip ook bij uitvaart in St George's Chapel
Itt tot dit verslag heb ik de dienst helemaal niet als zakelijk ervaren, maar als een bijzonder mooie dienst. Verstild, intiem, sereen en waardig.
Begrijpelijk dat het zakken van de kist niet in beeld werd gebracht. De weglopende doedelzakspeler was een prachtig zichtbare metafoor hiervoor
Geplaatst door: Margje Jansen | 18 april 2021 om 15:02