Wat als? Ja, wat als de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn op Koninginnedag 2009 de dood tot gevolg had gehad van alle inzittenden van de bus die de Oranjes naar paleis Het Loo vervoerde? Wat was er dan gebeurd?
In het woensdag verschenen boek 'Zakenprins' over prins Bernhard worden aan die vraag enkele zinnen gewijd. Bernhard was namelijk als enige van de troongerechtigde volwassen leden van het Koninklijk Huis niet aanwezig. Dat had consequenties kunnen hebben, waarvan ook de prins zich bewust is.
Zijn nichtje prinses Amalia, formeel tweede in lijn van troonopvolging na haar vader prins Willem-Alexander, was op dat moment vijf jaar. Als haar oma koningin Beatrix en vader op dat moment zouden zijn overleden, was zij automatisch koningin geworden. Nederland hanteert anders dan bijvoorbeeld België het principe 'de koning(in) is dood, leve de koning(in).
Maar zo'n jong koninginnetje kan nog niet regeren. Tot haar achttiende verjaardag (toevallig dit jaar) zou er een regent namens haar de koninklijke taken hebben moeten uitvoeren. Als dat iemand uit de koninklijke familie had moeten zijn, dan was er nog maar één over: prins Bernhard.
,,Kun je het je voorstellen? Was ik bijna geroepen tot het hogere”, citeren de auters van het boek de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Op 30 april 2009 was hij zelf elfde in de lijn van troonopvolging, na zijn neven Willem-Alexander en Constantijn en hun kinderen, zijn moeder Margriet en oudste broer Maurits.
Maar het is 'wat als'.
Wie zegt dat Nederland de monarchie onder zulke omstandigheden had voortgezet? Wie zegt dat Bernhard regent zou zijn geworden en of hij dat had geaccepteerd? En hoe had het dan in 2013-2015 gemoeten, toen bij hem lymfeklierkanker was vastgesteld en hij maandenlang was uitgeschakeld?
Enfin. We hoeven er verder niet over na te denken. Er vielen zeven slachtoffers in Apeldoorn – het boek spreekt van acht, maar telt heel slordig de dader mee – en daarbij waren geen Oranjes.
© RB Hans Jacobs
Reacties