Het aantal werkende leden van de Britse koninklijke familie moet minder worden. Daar wordt al jaren over gesproken en het onderwerp is de afgelopen week weer aangekaart in Britse media en in landen van het Gemenebest.
Gyles Brandreth die een boek schreef over het huwelijk van prins Philip en koningin Elizabeth vertelde dat Philip een afgeslankte 'Firm' gewild zou hebben, zoals dat bij zijn huwelijk in 1947 ook min of meer het geval was.
Koningin Elizabeth gaf haar neven en nicht ook een plaats, naast haar eigen kinderen en hun partners en inmiddels ook haar kleinkinderen – een aantal althans. Maar het is niet alleen 'hoe meer mensen hoe meer vreugd' maar ook 'hoe meer leden hoe meer problemen'.
Dat bleek deze week nog door een 'undercover' operatie van de Sunday Times en Channel 4 die onthulden dat prins Michael van Kent (78), de neef van de Queen, voor een riant bedrag wellicht bereid zou zijn om ten behoeve van bedrijven zijn Russische connecties aan te spreken, inclusief president Poetin. Opmerkelijk genoeg is de prins nu net geen werkzaam lid van de 'The Firm'. Hij moet zijn eigen inkomen verdienen.
Hoe het ook zij, prins Charles zou voorstander zijn van een kleine en hechte kerngroep. Zijn moeder misschien ook, maar die voelt er niets voor om nu nog wijzigingen door te voeren en haar dierbare neven en nicht (hertog/hertogin van Kent en Gloucester, prinses Alexandra van Kent) met pensioen te sturen. Gezien hun gevorderde leeftijden gebeurt dat binnenkort toch wel.
Gyles Brandreth had ook wel een idee hoe die afgeslankte 'Firm' eruit zou moeten zien. Ook daar is eigenlijk niet veel fantasie voor nodig: Charles en Camilla, William en Catherine (en later wellicht hun kinderen, maar die zijn nog jong) en verder prinses Anne en prins Edward, met echtgenote Sophie. Allicht hadden Harry en Meghan daar ook bij gehoord, maar die zijn zelf afgehaakt.
Voor prins Andrew en zijn dochters is geen plek, evenmin voor de kinderen van prins Edward – maar voor hen wilde Edward al vanaf hun geboorte een toekomst buiten het koninklijk bedrijf.
Wie overigens kijkt naar het aantal beschermheer/vrouwschappen van de Britse royals, begrijpt dat het systeem drastisch zal moeten worden veranderd. Eén persoon heeft soms wel honderden van die erefuncties – maar als de oudere generatie ophoudt met werken, en het bedrijf minder 'werknemers' krijgt, kunnen die niet alle functies overnemen.
Wellicht is het Nederlandse systeem, met slechts tientallen beschermheer/vrouwschappen, een voorbeeld. Dan kan die functie ook meer invulling worden gegeven.
© RB Hans Jacobs
Reacties