De Gouden Koets oogt weer bijna als nieuw. De in 2015 aangevangen restauratie en reparatie zitten er op. Op 17 juni opent koning Willem-Alexander in het Amsterdam Museum een tentonstelling rondom de 'gouden caravan' - zoals hij het ongewenste en ongevraagde Amsterdamse geschenk aan zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina eens omschreef.
De Gouden Koets wordt binnenkort vanuit de Koninklijke Stallen in Den Haag, waar de stukken recentelijk weer aan elkaar zijn gezet, naar het Amsterdamse museum vervoerd om daar op de overdekte binnenplaats geruime tijd een plekje te krijgen. Op Prinsjesdag is de koets net als in de afgelopen vijf jaar (2016-2020) niet te zien. En volgend jaar? Wie weet?
Over het weer in gebruik nemen van de Gouden Koets wordt - laten we het voorzichtig stellen - verschillend gedacht. Koning Willem-Alexander is zich zeer bewust van de maatschappelijke discussie zo zei hij vorig jaar juli in een persgesprek. Eraan deelnemen doet hij niet maar het Amsterdam Museum gaat een handje helpen want bij de tentoonstelling wordt de koets in een historische contekst geplaatst. Inclusief de nu omstreden zijpanelen.
De koning heeft heel bewust niet voorgesorteerd op een beslissing over het hergebruik. Bij de restauratie had hij er voor kunnen kiezen de Gouden Koets alleen te conserveren, klaar voor een verder leven in een museum. Dat is echter niet gebeurd. De Gouden Koets is bedrijfsklaar gemaakt, inclusief reparatie van de wielen en de bekleding. Het gevaarte van 2800 kilo moest weer veilig op de weg op kunnen, ook al was het slechts voor één jaarlijks ritje van en naar het Binnenhof.
In zes museumzalen rond het binnenplein van het Amsterdam Museum geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kostuums en japonnen, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. De tentoonstelling duurt tot en met 27 februari 2022.
Hoe de restauratie in zijn werk ging is op 16 juni te zien in een boeiende NOS-documentaire. Daarin komen bovengeschetste dilemma's ruim aan de orde.
© RB Hans Jacobs; Beeld: © RB Marius Cirtiu
NOS De Gouden Koets: 16 juni, 20.30-21.10 uur, NPO 2
Reacties