Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan donderdag op streekbezoek. De laatste keer dat het koningspaar er een hele dag op uit ging in eigen land was vorig jaar september in Zuidoost-Fryslân. Nu gaat de reis naar Noord-Limburg.
Het precieze programma is echter niet vooraf bekendgemaakt om een toestroom van publiek te voorkomen. Thema van de visite is 'positieve gezondheid'.
Noord-Limburg heeft zich ten doel gesteld de gezondste regio van Nederland te worden. De ambitie is dat de gemeenschap zowel lichamelijk als mentaal gezond is, beschikt over een veilige leefomgeving en een goede kwaliteit van leven en werken. Er is aandacht voor gezonde voeding, voldoende natuur, maar ook voor een gezonde balans tussen werk en privé met ruimte voor vrije tijd, cultuur en zingeving. Al deze facetten worden samengevat in de term ‘positieve gezondheid’.
Koning en koningin bezoeken als eerste Venlo.
Daar wordt het concept positieve gezondheid nader toegelicht door vertegenwoordigers van het regionaal bestuur, het bedrijfsleven, de zorg en wetenschap in de regio.
Tijdens een markt voor gezonde voeding en innovatieve landbouw spreekt het paar met bedrijven en organisaties uit de omgeving.
Vervolgens ontmoetten Willem-Alexander en Máxima bij de passiespelen in Tegelen diverse inwoners. Met hen gaan ze in gesprek over zingeving en cultuur en de betekenis daarvan voor hun gezondheid. Ook de rol van vrijwilligerswerk komt in de gesprekken aan bod.
De derde stop wordt gemaakt in de gemeente Bergen. Deze gemeente, die is ontstaan tijdens de Franse Revolutie, ligt in het hart van Nationaal Park Maasduinen en bestaat uit Afferden, Aijen, Bergen, Nieuw Bergen, Siebengewald, Well en Wellerlooi.
Tijdens een wandeling wordt gesproken over het belang van ontspanning en natuur. Medewerkers van het Limburgs Landschap informeren over natuurbeheer en gebiedsontwikkeling in de streek. Bewoners vertellen daarnaast over de leefbaarheid en veiligheid aan de oevers van de Maas.
De laatste halte is de gemeente Venray.
Hier zijn de mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren het centrale thema. Professionals benoemen de taboes die heersen rond mentale gezondheid en leggen uit hoe zij jongeren ondersteunen in de aanpak ervan. Jongeren vertellen tot slot hoe zij hun mentale problemen bespreekbaar leren maken en hoe dit bijdraagt aan hun positieve gezondheid.
Het streekbezoek is het zeventiende sinds het aantreden van koning Willem-Alexander in 2013 en het tweede aan de provincie Limburg.
© RB; Bron: RVD
Reacties