Het blijft een beetje behelpen zo'n streekbezoek in coronatijd. Mooi dat het weer enigszins kan, maar de publieksmomenten zijn er traditioneel ook een leuk onderdeel van. En die ontbraken geheel bij de rondgang van koning en koningin door de kop van Limburg.
Het was zelfs opvallend dat het koninklijk bezoek zou goed stil was gehouden, ondanks de aankondiging ervan eerder. Dat Willem-Alexander en Máxima naar Venlo, Bergen en Venray zouden komen was bekend, maar waar ze zouden stoppen niet en lekte vooraf ook niet uit.
Nou ja. Dat is niet helemaal waar. Een aantal groepies was kennelijk verteld dat het koninklijk gezelschap in Nationaal Park Maasduinen zou komen, en wachtte daar geduldig met de camera in de aanslag. Enige tijd later verschenen ze ook bij het gemeentehuis van Venray. Hun ondernemingszin zou met een frikandelvlaai beloond moeten worden!
Het meeste publiek was ook in Venray, de laatste stopplaats van het streekbezoek. Niet zo gek ook. Dit was de enige niet afgeschermde plek van de rondrit, midden in het centrum van de gemeente. Dan gaat het nieuws snel door de gemeenschap en staat er bij het – verlate – vertrek zo'n honderd man te zwaaien. En fotograferen.
Koning Willem-Alexander toonde zich aan het slot van het streekbezoek dankbaar en blij dat er voor het eerst sinds september in Fryslân weer zo'n visite mogelijk was gemaakt, ondanks de aanpassingen en beperkingen. De gebruikelijke 'na-ontvangst' met de deelnemers aan het programma ontbrak, maar hij had toch veel gezien en heel Nederland kon veel van Noord-Limburg leren.
'Positieve gezondheid' was de rode draad van het bezoek, van gezonde voeding en vers groente en fruit bij de eerste halteplaats Brightlands Greenport Campus in Venlo, via een repetitie van de vijfjaarlijkse Passiespelen in Tegelen tot een natuurwandeling in het bos bij de Maas en een gesprek over de mentale gezondheid van jongeren, met deelname van Dylan Haegens.
Te leren viel er veel. Het Nederlandse 'systeem' bijvoorbeeld zit helemaal niet te wachten op gezond levende burgers. De huisarts die zich veel moeite getroostte om te voorkomen dat zijn patiënten ziek worden, werd op de vingers getikt door het lokale ziekenhuis.
Nog vier van zulke artsen en het ziekenhuis zou failliet gaan vanwege gebrek aan patiënten! Het aantal verwijzingen van de arts was namelijk gedeeld met 40 procent – door beter eten, beter bewegen en zich beter voelen.
Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
De huisarts werd ook anderszins gestraft. Verzekeringsmaatschappijen betalen per consult. Deze dokter had echter grotere bijeenkomsten voor zijn patiënten, organiseerde ook wandelingen – en ja, dan komt hij niet in aanmerking voor een vergoeding. En dat terwijl zijn aanpak de samenleving op den duur miljarden euro kan schelen.
Leuker was de demonstratie – op video – van de aspergesteekrobot waarvoor met name de koning meer dan gemiddelde belangstelling had. Dit immers, zo werd nog maar enkele jaren geleden beweerd, zou altijd handwerk moeten blijven. Gevoelige sensoren en veel vernuft bewezen het tegendeel.
In Tegelen bleek dat de Passiespelen niet alleen over de passietijd in het leven van Jezus gaan, maar ook dat er met passie wordt gespeeld en geacteerd. Het natuurpark even verderop lag er fris groen bij, maar eigenlijk groener dan zou moeten omdat er nu allerlei planten groeien die er eigenlijk niet thuishoren. Dit door het stikstof probleem.
Aan de Maas werd nog net voor het inzetten van de regen geposeerd en vertelden koning en koningin dagelijks te duimen voor dochter Amalia die deze weken eindexamen doet.
© RB Hans Jacobs
Reacties