Traditie is heilig binnen het Japanse keizershuis. Keizerin Masako toog donderdag daarom naar het Keizerlijk Paleis om een begin te maken met het nieuwe seizoen van de keizerlijke zijdeteelt. Daarmee zette ze een in 1871 begonnen gebruik voort.
Vanwege de coronaregels was de zogenoemde Goyosan Hajime no Gi–ceremonie, die het begin van het zijdeseizoen markeert, wel aangepast. Zo kreeg de keizerin maar hulp van één paleismedewerker en wordt ook dit jaar maar één soort zijderups uitgezet op de eikenbladeren in de keizerlijke Momijiyama Cocoonery: de zogenoemde Koishimaru-rups.
Dat is een variëteit die keizerin Michiko weer tot ontwikkeling heeft gebracht en waar het keizershuis zeer zuinig en trots op is. Het is overigens geen productieve zijderups: de productie is minder dan 500 meter zijdedraad per rups, tegenover wel 1500 meter voor andere soorten, zoals Hakken, Ouken en Tensan die normaal ook worden uitgezet.
De keizerlijke zijde, die ook door de keizerin wordt geoogst, wordt onder meer gebruikt als een bijzonder en persoonlijk geschenk dat het keizerspaar aan buitenlandse gasten cadeau doet of aanbiedt voor gebruik bij de restoratie van bijzonder zijdewerk in tempels.
Keizerin Masako ging later op de dag met dochter prinses Aiko ook kijken bij het paard Toyoyoshi, dat met pensioen mag en naar de keizerlijke stoeterij wordt overgebracht.
© RB; Beeld: screenshot 24 News.jp
Reacties