De in volle glorie herstelde Gouden Koets is in de nacht van woensdag op donderdag het Amsterdam Museum binnen getakeld, vooruitlopend op de tentoonstelling die daar op 17 juni door koning Willem-Alexander wordt geopend.
Het was een bijzondere operatie die met veel nauwkeurigheid moest worden uitgevoerd. Eén van de redenen dat het 's nachts gebeurde was dat de stroom van de tramleiding af moest, en bovendien zou het fijn zijn wanneer er geen verkeer over dit deel van de Nieuwezijds Voorburgwal zou rijden.
Lees ook: Een bijzondere nachtelijke klus
De takelklus was dan ook stil gehouden en de koets werd in een onopvallende kist in de loop van de avond naar het museum gereden. Maar daarna werd er toch een veelzeggend doek om de kist gespannen, tenslotte zou dat de beelden van de wél gewaarschuwde media verbeteren. Het was voor buitenstaanders spannend, dat over het dak van het museum hijsen, maar de werkers van Koninklijke Spaan leken niet onder de indruk.
Het weer laten dalen van de kist met zijn kostbare inhoud gebeurde op de binnenplaats van het museum in alle stilte. Het leek wel of iedereen met ingehouden adem toekeek, en alleen de nuchtere aanwijzingen van de voorman - beetje naar links, naar rechts, stop - waren te horen.
De kist werd precies voor een van de zijkanten van het speciaal voor de tentoonstelling ontworpen en neergezette glazen paviljoen geparkeerd - waarna applaus opklonk voor de precisiewerkers. Daarna werd de kist voorzichtig en op aanwijzingen van leden van het Koninklijk Staldepartement van de eveneens aanwezige stalmeester Bert Wassenaar geopend.
,,Het is de goede", grapte een vertegenwoordiger van het Koninklijk Huisarchief, die even de inhoud van de kist inspecteerde. De half afgedekte Gouden Koets werd vervolgens tot de ingang van het glazen behuizing geduwd - de verdere plaatsing gebeurde buiten het zicht van de media.
De 'gouden caravan' - zoals de koning het ongevraagde Amsterdamse geschenk aan zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina eens omschreef - is tot 27 februari 2022 te zien. Dat betekent dat de koets net als de afgelopen vijf jaar (2016-2020) niet zal uitrijden op Prinsjesdag. En volgend jaar? Wie weet?
Over het weer in gebruik nemen van de Gouden Koets wordt zoals bekend verschillend gedacht. Koning Willem-Alexander is zich bewust van die maatschappelijke discussie. Er aan deelnemen doet hij niet maar het Amsterdam Museum gaat een handje helpen want bij de tentoonstelling wordt de koets in een historische contekst geplaatst. Inclusief de nu omstreden zijpanelen.
De koning heeft niet voorgesorteerd op een beslissing. Bij de restauratie, renovatie en reconstructie van het rijtuig had hij er voor kunnen kiezen de Gouden Koets alleen te conserveren, klaar voor een verder leven in een museum. Dat is echter niet gebeurd. De 2800 kilo wegende Gouden Koets is bedrijfsklaar gemaakt.
Hoe de restauratie in zijn werk ging is op 16 juni te zien in een boeiende NOS-documentaire. Daarin komen bovengeschetste dilemma's ruim aan de orde.
© RB Hans Jacobs; Beeld: © RB; Marius Cirtiu
NOS De Gouden Koets: 16 juni, 20.30-21.10 uur, NPO 2
Reacties