Koningin Máxima heeft voor haar VN-werk het virtuele reizen ontdekt. Veel prettiger dan het vliegtuig in, auto uit in broeierig warme en lawaaige landen. Veel efficiënter ook. De koningin hoeft haar huis niet uit en kan in één middag met tal van bewindslieden 'zoomen'. Dat scheelt tijd, al zijn de contacten en gesprekken minder intenstief wanneer ze 'face to face' waren. In het echt.
Donderdag is de koningin opnieuw virtueel in West-Afrika. Na Sénégal en Togo is nu Ivoorkust - Côte d'Ivoire zoals het land genoemd wil worden - aan de beurt. Máxima voert gesprekken met premier Patrick Achi en de ministers Kobenan Kouassi Adjoumani (Landbouw en Plattelandsontwikkeling), Adama Coulibaly (Financiën), Roger Felix Adom (Digitale Economie, Telecommunicatie en Innovatie) en , Roger Felix Adom en Souleymane Diarrassouba (Handel en Industrie).
De koningin bespreekt met hen wat er qua beleid en regelgeving nodig is voor goede toegang tot en veilig gebruik van digitale financiële diensten, in het bijzonder voor achtergestelde groepen. Ook staat de rol van financiële inclusie in het economisch herstel tijdens en na de coronacrisis op de agenda.
Tijdens een virtueel veldbezoek spreekt Máxima over de specifieke behoeften van mkb-ondernemers die gebruik maken van digitale financiële diensten. Maatwerk kan bijdragen aan de opbouw van een financiële buffer en meer inkomen, waardoor mensen kunnen investeren in hun toekomst en zichzelf beter kunnen beschermen.
In Côte d'Ivoire heeft 41 procent van de mensen boven de vijftien jaar een bankrekening (Global Findex 2017). In 2014 was dit nog 34%. De toename komt met name door het gebruik van digitale betaalmethoden en kleine leningen. Mensen met een laag inkomen, kleine ondernemingen, vrouwen en mensen die in afgelegen gebieden wonen maken het minst gebruik van financiële diensten. Dit beperkt hun ontwikkelingsmogelijkheden.
Volgens recent onderzoek van de Wereld Bank Groep (2020) moest circa 37% van de bedrijven in Ivoorkust tijdelijk de deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen. Het gaat met name om kleine ondernemingen. Het onderzoek laat ook zien dat 71% van de huishoudens in het land kampt met een zodanige daling van inkomsten, dat zij de kosten voor de basisbehoeften voor levensonderhoud niet meer kunnen betalen.
© RB
Reacties