Met een jaar vertraging kan de Deense koningin Margrethe zondag dan toch Genforeningsdag – dag van de hereniging – vieren.
Samen met kroonprins Frederik en erfprins Christian is de koningin naar de Deense-Duitse grens in Zuid-Jutland (vroeger: Noord-Sleeswijk) bij Frederikshøj gekomen om te gedenken dat dit gebied zich 101 jaar geleden aansloot bij Denemarken.
De Denen gebruiken traditioneel de term 'hereniging' hoewel de Deense premier Nils Neergaard in 1920 al zei dat dit eigenlijk incorrect was. Zuid-Jutland had formeel nooit eerder deel uitgemaakt van het koninkrijk Denemarken.
Het behoorde tot het hertogdom Sleeswijk en was nauw verbonden met het aangrenzende hertogdom Holstein. In beide staatjes regeerde de Deense koning als hertog, maar ze behoorden formeel niet tot Denemarken. Toen Kopenhagen in 1864 de status van met name Sleeswijk wilde veranderen, kwam het tot oorlog met Pruisen dat Sleeswijk en Holstein vervolgens veroverde en inlijfde.
In Sleeswijk bleef een grote Deense minderheid over, die zich aan het einde van de Eerste Wereldoorlog mocht uitspreken. Zo'n referendum was in 1866 al beloofd, maar door Duitsland nooit uitgevoerd. In Noord-Sleeswijk koos 75 procent voor Denemarken en in Midden-Sleeswijk wilde 80 procent bij Duitsland blijven. Om die reden sloot alleen Noord-Sleeswijk – of Zuid-Jutland – zich aan.
Aan beide zijden van de in 1920 opnieuw vastgestelde grens zijn nog Deens danwel Duits sprekende minderheden en wordt ook onderwijs gegeven in de andere taal. Na de bekrachtiging van het resultaat van het referendum maakte de toenmalige koning Christian X in juli 1920 een triomftocht door het gebied, vergezeld door onder anderen zijn moeder, echtgenote en zoons kroonprins Frederik (de vader van Margrethe) en prins Knud.
De tocht van Margrethe nu volgt in zijn spoor – met de koets, waar Christian destijds te paard ging, de schimmel Malgré Tout.
© RB
In het zuiders-romaans gerichte "Belgica" is een dergelijke volksraadpleging onmogelijk.
Geplaatst door: Leo Taveirne | 25 juli 2021 om 17:54