Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zich eind mei tijdens hun streekbezoek aan Noord-Limburg al laten vertellen over het Deltaplan Grote Rivieren, waarbij ook de Maas is aangepakt om overstromingen zoals die in de provincie in 1993 en 1995 in de toekomst te voorkomen. Het koningspaar nam in de gemeente Bergen een kijkje bij de rivier die op dit moment recordhoogten bereikt.
Burgemeester Manon Pelzer die koning en koningin toen samen met waarnemend commissaris Johan Remkes vergezelde heeft vrijdag de inwoners van haar gemeente het dringende advies gegeven het gebied zo snel mogelijk te verlaten. In een groot aantal tot haar gemeente behorende dorpen is kans op wateroverlast wanneer de Maas daar zaterdagochtend op zijn hoogst is.
,,Wanneer u besluit om in uw huis te blijven, doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar bent voor hulpdiensten", citeerde het ANP de Bergense burgemeester. [In het Limburgse Maas-dorp wonende familieleden van de verslaggever hebben vrijdag ook een evacuatieadvies gekregen. Hun huizen zullen niet droog blijven. ]
Volgens de koning, die vrijdagochtend een ontmoeting had met de pers in de tuin van paleis Huis ten Bosch, heeft het klimaat in feite het Deltaplan ingehaald. De regen van de afgelopen dagen was 'onvoorspelbaar en onvoorstelbaar' en wanneer de crisis voorbij is, zullen de knappe koppen in het land terug moeten naar de studeerkamer.
Het koningspaar nam donderdagavond poolshoogte in Valkenburg aan de Geul. ,,We wilden er heel graag heengaan, maar er waren nog wat logistieke zaken te regelen", vertelde Willem-Alexander. Dat besloot hij toen hij donderdagochtend kennis had genomen van de schade en de impact van de overstromingen door de extreme regenval. Met Remkes werd daarna overlegd. Die kon de koning ook goed bijpraten omdat hijzelf net een belrondje had gehad met de burgemeesters van de betrokken gemeenten.
,,Je wilt de mensen ook niet voor de voeten open", aldus koningin Máxima. Ze spraken met verschillende mensen. ,,Wat me enorm opviel was hoe snel het allemaal is gegaan. De snelheid was de grootste schok. Om zes uur zaten mensen op een terrasje, om acht uur moesten ze snel afrekenen en om tien uur stond het anderhalve meter onder water", vertelde Máxima. Ze had te doen met alle ondernemers die net weer hun zaak hadden kunnen openen en nu met waterschade te maken hebben.
Het Belgische koningspaar ging vrijdag ook naar rampgebied. Koning Filip en koningin Mathilde bezochten Pepinster, een van de zwaarst getroffen gemeenten. ,,We willen de hulpdiensten en de vele vrijwilligers bedanken voor hun uitzonderlijke inzet tijdens deze overstromingen", twitterde het paleis na afloop. ,,We zijn ook dankbaar voor de spontane solidariteit bij de bevolking en voor de steun aan ons land vanuit het buitenland."
Aanstaande dinsdag, de dag voor de nationale feestdag, is aangemerkt als dag van nationale rouw voor de slachtoffers van het watergeweld in met name de provincie Luik.
Ook groothertog Henri van Luxemburg bezocht in eigen land ernstig getroffen regio's. Zijn vrouw Maria Teresa liet weten ,,zeer ontroerd te zijn voor de slachtoffers van het slechte weer dat zojuist heeft toegeslagen." Ze geeft hen al ,,mijn steun in deze beproeving.'
© RB Hans Jacobs; Beeld: © RB, MPE, MGD
Reacties