De bosbranden ten noorden van de Griekse hoofdstad hebben ook het voormalige koninklijk landgoed en zomerpaleis Tatoi bereikt. De verwaarloosde residentie van koning Constantijn is al jaren onderwerp van politiek gekrakeel, getouwtrek tussen ministeries en voorwerp van bijzondere interesse van investeerders en projectontwikkelaars. Mogelijk dat die na donderdag geen paleis of bos op hun weg vinden.
Tatoi is ook de plek waar de Griekse koningen en andere leden van de koninklijke familie zijn begraven. Onder hen ook de ouders van de Spaanse koningin Sofia, haar broer koning Constantijn en zus prinses Irene. In de chaos van een alles vernietigende brand is niet meteen duidelijk of het vuur ook de koninklijke begraafplaats heeft bereikt. Vluchtige beelden die donderdag werden verspreid gaven echter weinig reden tot hoop.
Koning Constantijn, die van 1964 tot 1967 regeerde en in 1974 de monarchie definitief zag worden afgeschaft, heeft een groot deel van zijn leven gestreden voor teruggave en behoud van paleis Tatoi. Begin jaren negentig leek het erop dat hij in ruil voor het afstoten van andere bezittingen en claims inderdaad weer de beschikking zou krijgen over het paleis; maar een regeringswissel en een andere ideologische wind in Athene betekenden dat de 'deal' werd teruggedraaid.
Constantijn (*1940) stapte naar het Europees hof en won zijn zaak. Maar hij kreeg slechts geld - zo'n twaalf miljoen euro - als compensatie voor het niet teruggeven van Tatoi. In de jaren daarna werd het ene na het andere plan ontwikkeld of bedacht voor het paleis en het omliggende park/bos. Het moest een museum worden, een hotel, een congrescentrum - van alles wat, al vonden investeerders het vaak vervelend dat de natuur behouden moest worden.
Maar 54 jaar na het vertrek van de koninklijke familie is er niets met het paleis gebeurd. Constantijn en Sofia kwamen er in 2016 nog kijken, bij een plechtigheid op de begraafplaats ter nagedachtenis aan hun ouders. Hoe ze die plek terug zullen vinden is nu de vraag.
Op royalistische websites werd al heel cynisch betoogd dat de projectontwikkelaars hun zin hebben gekregen. De natuur is verwoest. Het ontwikkelen van het terrein kan beginnen.
© RB Hans Jacobs; Beeld: Griekse nieuwssites
Reacties