Een staatshoofd dat boven de partijen moet staan, kan niet in alle gevallen meteen in de auto stappen om met slachtoffers van overheidsfalen te praten. Ook als hij dat wel zou willen. Maar het heeft wel lang geduurd alvorens koning Willem-Alexander in gesprek ging met de slachtoffers van de toeslagenschandaal. Woensdag ontving hij een aantal van hen op paleis Noordeinde.
Het initiatief voor de ontmoeting was uitgegaan van het vijftal vrouwen. Dat zag vorige maand de schijnwerpers extra op zich gezet door de schrijnende documentaire Alleen tegen de Staat. Die film werd daags voor Prinsjesdag uitgezonden en van verschillende kanten werd geopperd dat de koning zijn troonrede opzij had moeten leggen en alle aanwezige parlements- en kabinetsleden de documentaire had moeten toen.
In de regeringstoespraak kwam de toeslagenaffaire ook aan bod. ,,In de toeslagenaffaire heeft de overheid mensen letterlijk en figuurlijk onrecht gedaan. (...) Fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen. Dat blijft voor de regering absolute prioriteit", zei de koning. Mede aanleiding voor de vijf slachtoffers om in de pen te klimmen en een onderhoud Willem-Alexander te vragen. Tenslotte waren veel van de dwangbevelen die ze de afgelopen jaren hadden ontvangen 'In naam van de Koning' uitgevaardigd.
Een uitnodiging bleef niet uit. ,,De koning heeft woensdagmiddag met vijf ouders gesproken die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag.
De koning sprak met de ouders over hun ervaringen en over wat hen is overkomen nadat zij in grote financiële problemen kwamen doordat zij onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen of wanneer kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet", aldus de korte mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst na afloop.
© RB; Bron: RVD
Reacties