Barbados had er lang en breed over gepraat. Jarenlang in feite maar in de nacht van maandag op dinsdag werd dan eindelijk geschiedenis geschreven. De Caribische eilandstaat, bijgenaamd 'Little England', nam afscheid van koningin Elizabeth als staatshoofd en vierde de 55ste verjaardag van de onafhankelijkheid als kersverse republiek, Sandra Mason als eerste president.
De Britse troonopvolger prins Charles zag dat het goed was. Kort daarvoor was de koninklijke standaard van de Queen op Heroes Square voor de laatste keer gestreken en ging de nieuwe standaard van de president van Barbados omhoog.
Sandra Mason veranderde klokslag middernacht van baan: maandag was ze gouverneur-generaal namens Elizabeth en dinsdag, na het afleggen van de eed, was ze president van Barbados. ,,Ik, Sandra Prunella Mason, zweer dat ik trouw en loyaal zal zijn aan Barbados volgens de wet, zo helpe mij God", zei Mason.
De eed was nieuw. Niet langer werd er trouw gezworen aan de Queen. Alle verwijzingen naar 'Royal', zoals bij de Royal Police, verdwenen. Het kroontje op de nummerplaat van de Mercedes van Mason werd omgeruild voor het wapen van de president. Ook de ambtswoning kreeg een nieuwe benaming; State House.
De stap van Barbados, met 439 km2 een eilandstaat ter grootte van Texel - maar wel met 285.000 inwoners - kan andere staten in de buurt aanzetten het voorbeeld te volgen. Elizabeth heeft geen bezwaar. Ze heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de inwoners van haar 'realms' zelf hun staatsvorm moeten kiezen. Het was wel al een tijdje geleden dat een land de overstap maakte van monarchie naar republiek: in 1992 was dat Mauritius.
In het naburige Saint Lucia liet voormalige premier Kenny Anthony meteen van zich horen. Hij prees de stappen die Barbados de laatste jaren heeft gezet en nodigde zijn eigen land uit het goede voorbeeld te volgen. Jamaica is een andere kandidaat. Daar zijn de twee grootste politieke partijen het er al jaren over eens en staat het ook in het programma van de huidige regeringspartij, maar verder dan het uitspreken van de wens is het nooit gekomen. St Vincent & The Grenadines heeft wel een referendum gehouden en daar bleek een meerderheid voor behoud van de monarchie
Barbados werd 396 jaar geleden in bezit genomen door de Britten. Onafhankelijkheid kwam in 1966, maar die onafhankelijkheid was volgens premier Mia Mottley niet af zo lang er geen 'Bajun' staatshoofd was. Mottley ging voortvarend aan de slag, nadt er rond de viering van de vijftigste verjaardag al veel over het uitroepen van de republiek was gesproken. Ze kreeg de oppositie en het gehele parlement mee en wist de zittende gouverneur-generaal te strikken als nieuwe president. Mauritius had het in 1992 ook zo gedaan.
Tijdens de klimaattop in Glasgow had Mottley verschillende ontmoetingen met prins Charles, het toekomstig hoofd van het Gemenebest en in die hoedanigheid nodigde ze hem uit de feestelijke plechtigheden bij te wonen. Charles hield een inmiddels veel geprezen toespraak waarin hij de slavernij, die lang de basis vormde van de economie van het eiland, veroordeelde.
,,Vanaf de donkerste dagen van ons verleden en de afschuwelijke gruweldaad van de slavernij, die onze geschiedenis voor altijd bevlekt, baanden de mensen van dit eiland hun weg met buitengewone standvastigheid. Emancipatie, zelfbestuur en onafhankelijkheid waren je uitgangspunten. Vrijheid, rechtvaardigheid en zelfbeschikking zijn uw gidsen geweest.”
[From the darkest days of our past, and the appalling atrocity of slavery, which forever stains our history, the people of this island forged their path with extraordinary fortitude. Emancipation, self-government and Independence were your way-points. Freedom, justice and self-determination have been your guides.”]
Koningin Elizabeth bracht in een uitgebreide verklaring zelf de gelukwensen over aan president Sandra Mason en aan de inwoners van Barbados, tot voor kort haar 'onderdanen' als Queen of Barbados.
De Queen is naast het Verenigd Koninkrijk nu nog staatshoofd van Antigua & Barbuda, Australië, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw Zeeland, Papua New Guinea, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent & The Grenadines, Solomon Islands en Tuvalu.
© RB; Beeld: screenshots Barbados TV
Eerdere artikelen over Barbados:
Reacties