Prinses Beatrix begint vrijdag haar haar bezoek aan Curaçao bij de stichting Carmabi (Caribbean Research and Management of Biodiversity), het marien biologisch onderzoeksinstituut van Curaçao.
Daar woont ze als eerste een natuurles bij die wordt gegeven door Odette Doest aan leerlingen van groep 8 van de St. Margaretha school. Eén van de lesonderdelen gaat over menselijk gedrag dat schadelijk kan zijn voor (wilde) dieren.
Hiervoor wordt een echte flamingo, genaamd Bob, ingezet. Bob kan niet meer worden teruggeplaatst in de natuur. Zijn ‘collega’ Oscar echter wel. Dat gebeurt later op de ochtend. Flamingo Bob (mannetje, 2004) is geboren op Bonaire en overgebracht naar Curaçao. Hij heeft tijdelijk in het Seaquarium gewoond en is na vrijlating tegen een hotel gevlogen.
Vanwege het opgelopen letsel kan hij niet meer zelfstandig in het wild leven. Bob wordt nu ingezet voor natuureducatie van de in 2016 opgezette stichting Fundashon dier en onderwijs Cariben (FDOC).
Aansluitend gaat prinses Beatrix naar het laboratorium voor uitleg over het kweken van koraallarven.
Koralen zijn dieren die zich voortplanten door middel van bevruchte larven. Enkele keren per jaar vindt de zogeheten ‘coral spawning’ plaats. Dit is een voortplantingsritueel waarbij koraalpoliepen tegelijkertijd eitjes en sperma loslaten, waarbij dezelfde soorten elkaar bevruchten waaruit koraallarven ontstaan.
Deze nestelen zich op vast substraat zoals stenen of rotsen. De larven produceren vervolgens kalk, volgens een voor de soort specifiek patroon. Ondiepe vaste koralen groeien circa 10 cm per jaar, dieper liggende koralen circa 1 cm per jaar.
Voor de kweek van koraallarven worden eitjes en sperma tijdens het spawningproces in zee opgevangen en vervolgens in het laboratorium bij elkaar gebracht. Dit levert meer koraallarven op dan in open zee. Het kan worden gezien als een vorm van inseminatie.
De larven worden vervolgens op speciaal substraat opgekweekt en uiteindelijk in een ‘nursery’ (kraamkamer) voor de kust uitgezet zodat ze zich daar verder kunnen ontwikkelen. Dit levert miljoenen larven op die te zijner tijd tijdens het natuurlijke proces vrijkomen in zee.
Prinses Beatrix gaat vervolgens naar het ‘natte lab’ buiten voor een verdere toelichting van het kweken van koraallarven. Ook gaat ze naar de pier Carmabi voor de heropening van het Curaçao Marine Park.
De prinses laat als openingshandeling een vlot met koraallarven los aan het einde van de pier. Deze wordt door onderzoekers/duikers naar het rif gezwommen waar de larven worden vrijgelaten.
In 1983 is het Curaçao Underwater Park opgericht. Het park had tot doel om het maritieme milieu van Curaçao te beschermen. Door de jaren is de controle door parkrangers door het gebrek aan personeel en middelen uitgefaseerd.
In 2015 is vanwege de VN duurzame ontwikkelingsdoelen het beschermde gebied voor de kust uitgebreid naar het noordoosten van het eiland. Carmabi is in navolging op het SPAW1-verdrag en in samenwerking met Curaçao Port Authorities een nieuwe beheerovereenkomst aangegaan in 2021. Met de nieuwe naam, het aannemen van parkrangers en het uitzetten van boeien wordt het park nieuw leven ingeblazen.
Het ochtendprogramma wordt afgesloten bij de zoutpannen van St. Michiel.
In aanwezigheid van de schoolkinderen die de natuurles bij Carmabi hebben gevolgd wordt flamingo Oscar onder toeziend oog van Odette Doest, door leerling en naamgenoot Oscar de Leeuw (10 jaar), uitgezet in de buurt van zijn soortgenoten die de zoutpannen bevolken. De leerling was destijds betrokken bij de reddingsactie van de flamingo.
© RB Hans Jacobs; Bron: RVD
Reacties