Prinses Amalia vond het aanvankelijk onzin dat er ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag een speciaal boek over zou verschijnen.
,,Wat heb ik gepresteerd. Je bent geen Nelson Mandela, dat je apartheid de wereld uit hebt geholpen. Waarom nu al een boek?", vroeg de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima eerder dit jaar in gesprek met Claudia de Breij.
Die was door het koningspaar en de Rijksvoorlichtingsdienst uitgezocht om zo’n boek te schrijven, in navolging van soortgelijke uitgaven bij de achttiende verjaardagen van prinses Beatrix in 1956 en prins Willem-Alexander in 1985. Het boek ‘Amalia’ is vorige maand verschenen. De Breij noemde haar werk ‘een poging om iedereen die dat wil kennis te laten maken met de jonge vrouw die op een dag koningin van Nederland wordt.’
Amalia heeft haar opdracht aanvaard, al weet ze nog niet waar de focus van haar toekomstige koningschap komt te liggen. ,,Als ik een nare situatie kan voorkomen door diplomatie. Als ik de wereld een heel klein stukje beter heb gemaakt, dan ben ik blij. Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland", zei ze al wel.
,,Wat het ook wordt, ik kan sowieso niets doen zonder te toestemming van de regering, zonder de goedkeuring van het land. En dat gaat heel ver, je kan me alle kanten op sturen. Tot een bepaald punt natuurlijk."
Ze toonde zich dan ook verrast over acties om haar te bevrijden van haar toekomstige rol. ,,Ze mogen het best doen hoor, dan ga ik door met leven. Maar de monarchie is zoveel groter dan mijzelf. Ik ben geboren binnen een leven en dat heb ik geaccepteerd. Ergens blijft het altijd nog lastig. Maar aan de andere kant heb ik het al volledig geaccepteerd. Het gaat over zoveel meer dan over mijzelf."
Ze geeft door middel van het boek een inkijkje in haar doen en laten. Amalia, die dinsdag jarig is, praatte over haar toekomstige functie, trouwplannen, hobby’s, studie, geloof, sociale media, inkomen en het gek worden van kindermeisjes.
,,Ik was nooit de rebel, heb nooit problemen gemaakt om problemen te maken. Ik vind ruzie sowieso heel irritant. En qua opvoeding van mijn ouders heb ik gewoon het idee dat ze me een doel geven, om mezelf te verbeteren en een goed mens proberen te zijn", aldus de prinses van Oranje.
,,Ze is echt niet de meest gelovige persoon", vertelde ze ook. Amalia heeft het gevoel dat er iets overkoepelends is ,,dat ik voor het gemak God noem. Maar ik kan er geen naam aan geven, en ik heb die behoefte ook niet."
Huwelijk
Prinses Amalia weet al in welke koets en in wat voor soort jurk ze later wil trouwen. ,,Een relatie hoeft geen geheim te zijn, maar wel privé", aldus Amalia.
Ze heeft ook al nagedacht over de grondwettelijk vereiste toestemming voor een huwelijk. ,,Als het de man is die me steunt, van wie ik houd, met wie ik mijn leven door wil brengen en het parlement geeft geen toestemming, nou, dan moeten we nog maar zien wat ik doe. Ik kan niet kiezen ten koste van mezelf. Dan kan ik ook niet het beste geven voor ons land."
Amalia weet niet wat ze zou doen wanneer vrijheden worden beperkt. ,,Wie weet, puur hypothetisch, over tig jaar, moet ik ooit wetten ondertekenen over censuur. Dat zou ik niet kunnen. Ik zou niet iets kunnen ondertekenen dat de vrijheid van meningsuiting weg zou nemen. Dat kan niet voor mijn geweten. Dat is ook tegen mijn eed. ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’, dat is geen loze kreet."
Tiara
Liefhebbers van koninklijke glamour en uiterlijk vertoon kunnen hun hart ophalen wanneer prinses Amalia in de toekomst gaat deelnemen aan officiële gelegenheden zoals staatsbanketten.
De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is namelijk gek op tiara’s of diademen zo bekent ze in het boek ‘Amalia’.
,,Ik ben dol op tiara’s. Laat me een tiara zien, en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara’s van Europa kan ik herkennen. Vroeger zette ik ze al op, van mijn moeder. Dan stond er een op haar opmaaktafel en dan had ik die direct op mijn hoofd. Ik zat sowieso heel graag in mijn moeders sieraden. Toen ik heel klein was al. Dan was zij zich aan het voorbereiden op een belangrijk diner en riep ze door het huis: Amalia waar is die ring?"
© RB Hans Jacobs; Beeld: © RVD Frank Ruiter, RB
Reacties