De zaak stinkt maar ik kan niet bewijzen hoe de smurrie precies op deze plek terecht is gekomen. Zie daar de conclusie van de Zwitserse officier van justitie Yves Bertossa aan het einde van drie jaar onderzoek naar de financiële handel en wandel van onder meer koning Juan Carlos van Spanje.
Bertossa gooit de handdoek in de ring. Oftewel hij archiveert de zaak, zoals maandag bekend werd gemaakt. Het is hem duidelijk dat er is gesjoemeld en dat er enorme bedragen over tafel zijn gegaan – beter gezegd: onder tafel zijn betaald – die uit het zicht moesten blijven van de autoriteiten – de Belastingdiensten voorop.
Maar waarom die bedragen zijn betaald is hem niet duidelijk geworden.
Koning Juan Carlos kreeg honderd miljoen dollar van de toenmalige Saudische koning Abdullah. Een cadeautje aldus Saudi-Arabië. De verdenking was echter dat het om smeergeld ging. Juan Carlos immers had bemiddeld bij het toekennen van het contract voor de bouw van de hogesnelheidslijn van Mekka naar Medina, dat inderdaad aan Spanje werd gegund.
Alleen, zo krabde Bertossa, zich achter het oor: smeergeld wordt doorgaans gegeven door degene die het contract krijgt en niet door de degene die het contract gunt. Bovendien zat er drie jaar tussen de betaling en de toekenning van het contract. Een direct verband kon hij daarom niet wettig en overtuigend bewijzen en van Saudi-Arabië hoefde hij ook geen enkele medewerking te verwachten.
Met het geld werd wel driftig geschoven, van de ene offshore rekening naar de andere brievenbusfirma, met een leuk douceurtje van zo’n 65 miljoen euro voor Corinna Larsen – ook bekend als Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, de naam van haar ex-man. Corinna kreeg het geld naar eigen zeggen voor bewezen diensten – als raadgeefster wel te verstaan – van Juan Carlos en sluisde een belangrijk deel weg naar de Bahamas. Ze kreeg ook geld uit Bahrein en Koeweit, beide keren kort nadat Juan Carlos daar was geweest.
De Zwitserse justitie bestraft nu alleen het niet rapporteren van de bankrekeningen en het niet signaleren van het geschuif met geld door de betrokkenen bank en medewerkers daarvan.
Over Corinna is al veel geschreven. Zij was voor Juan Carlos één vriendin te veel: de relatie eindigde in mineur, en sindsdien is Corinna op oorlogspad. In Londen spande ze vorig jaar zelfs een rechtszaak aan tegen de koning-emeritus, om hem te gebieden haar niet te stalken of via bijvoorbeeld de Spaanse geheime dienst lastig te vallen. Ze heeft namelijk van het einde van de relatie veel last gehad: deuren gingen opeens niet meer automatisch voor haar open.
Corinna lijkt in haar strijdbaarheid en het om haar heen slaan – aanval is de beste verdediging - een beetje op Edwin de Roy van Zuydewijn, die een koninklijke relatie (huwelijk zelfs) ook zag mislukken. Over oorzaak en schuld hebben we het dan even niet. Het was Corinna die begon over de financiële trukendoos, de Zwitsers bankrekeningen, over de vermeende wens van Juan Carlos om te scheiden van koningin Sofia, en die nu een straatverbod voor de naar Abu Dhabi uitgeweken koning wil.
Het besluit van de Zwitserse justitie is overigens bijzonder goed nieuws voor Juan Carlos. Die kan weer wat meer hopen op terugkeer naar Spanje, waar het Hooggerechtshof ook zijn onderzoek naar zijn schimmige financiële zaken wil afronden met eenzelfde soort conclusie: het stinkt en het klopt niet, maar bewijzen kunnen we niet vinden en/of Juan Carlos was onschendbaar toen de verdachte omstandigheden zich voordeden.
© RB Hans Jacobs
Reacties