Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen een kleindochter van koning Tupou IV (1918-2006) ontvangen op paleis Noordeinde. Titilupe Fanetupouvava’u Tu’ ivakano is de nieuwe ambassadeur van het Pacifische koninkrijk en kwam haar geloofsbrieven aanbieden.
De moeder van de ambassadeur is prinses Salote Pilolevu, de 'Princess Royal' van Tonga. De prinses is zus van de koningen George Tupou V (1948-2012) en de huidige koning Tupou VI. Haar standplaats in Londen, waar ze in 2018 al haar geloofsbrieven kon aanbieden aan koningin Elizabeth.
Titilupe Fanetupouvava’u Tu’ ivakano woonde eerder al in Engeland. Haar vader Lord Tuita was ook ambassadeur van Tonga. Die functie heet in het Verenigd Koninkrijk overigens anders: High Commissioner, een aanduiding die wordt gebruikt voor landen binnen het Gemenebest. Een dochter van koning Tupou VI is High Commissioner in Australië.
Het kleine Tonga heeft nauwelijks een diplomatieke dienst. De post in Londen is de enige in heel Europa. Titilupe Fanetupouvava’u Tu’ ivakano heeft dan ook heel wat landen te bestrijken. Zo bood ze ook al eens haar geloofsbrieven aan bij groothertog Henri in Luxemburg.
Het was donderdag een bijzondere datum voor de koninklijke familie van Tonga. Op 16 december 1965 overleed koningin Salote, de betovergrootmoeder van de ambassadeur. Daardoor kwam koning Taufa'ahau Tupou IV op de troon.
Koning Willem-Alexander maakte donderdag van het aanbieden van geloofsbrieven overigens een marathonsessie. Op paleis Noordeinde kwamen maar zeven ambassadeurs langs, waar normaal gesproken maar drie diplomaten achter elkaar worden ontvangen.
Het ging in dit geval, zo maakte de RVD bekend, om ambassadeurs die Nederland 'erbij' doen en die in Brussel, Parijs of Londen hun ambassade en residentie hebben. Dat één ambassadeur meerdere landen bestrijkt is heel gewoon. Zo is de Nederlandse ambassadeur in Thailand ook de Nederlandse vertegenwoordiger in de buurlanden Laos en Cambodja.
Dat betekent ook dat zo'n ambassadeur meerdere keren zijn geloofsbrieven moet aanbieden, zoals ook het geval was met de in Den Haag geaccrediteerde en in Brussel gehuisveste nieuwe ambassadeur van Bhutan. Die is ook in meerdere landen aangesteld.
Bij de overhandigingen werden de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen: het militair ceremonieel is aangepast. De geloofsbrieven werden ook niet rechtstreeks aan de koning overhandigd, maar door de ambassadeur op een tafel geplaatst.
© RB; Bron: RVD; Beeld: © Patrick van Katwijk; Screenshots
Reacties